10.6 C
Belgrade
петак, 3 априла, 2020

SUD U STRAZBURU: Imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pripada državi Crnoj Gori!

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

Bura koja se podigla zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i dalje traje. Građani protestuju, potpisuju se peticije i bojkoti, ali Milo Đukanović tvrdi da će Zakon da ostane na snazi i da uprkos svega ništa po pitanju toga neće da se promeni. U svetlu ovih događanja u centru pažnje ponovo se našla presuda iz Strazbura po kojoj jeSrpska pravoslavna crka izgubilaspor sa državom Crnom Gorom, a po pitanju imovine.

Stalni zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Zoran Pažin rekao je kako je država dobila spor pred ovim sudom u postupku koji je vođen po tužbi Srpske pravoslavne crkve (SPC) 19. decembra 2020. godine.

Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i druge organizacione jedinice SPC u Crnoj Gori, podnele su 2004. godine tužbu sudu u Strazburu u vezi sa povraćajem crkvene imovine. Srbija je, u ovom postupku, imala status prijatelja suda.

  • Evropski sud za ljudska prava u Strazburu proglasio je neprihvatljivom i odbacio predstavku Eparhije budimljansko-nikšićke, kojoj se prošle godine pridružila i Vlada Republike Srbije – kazao je Pažin tada.

On je kazao da je Evropski sud za ljudska prava proglasio neosnovanom predstavku koju su podneli Eparhija budimljansko-nikšićka i Vlada Srbije, a koja se odnosi na restituciju imovine na teritoriji Crne Gore.

  • Evropski sud je utvrdio da su lišene svakog pravnog osnova tvrdnje SPC i prethodne Vlade Srbije da su podnosioci predstavke navodne žrtve povrede prava na mirno uživanje imovine, prava na pravično suđenje, kao i da su žrtve diskriminacije od strane države Crne Gore – naveo je Pažin.

On smatra da odluka suda u Strazburu predstavlja posebnu pravnu satisfakciju za Crnu Goru.

  • Posebno ukoliko se ima u vidu kakvim su sve uvredama tokom postupka Crna Gora i Crnogorci, kao najbrojnija nacija u državi, bili izloženi, posve neprimereno, međunarodnom pravu i diplomatskoj etikeciji, u pismenom podnesku prethodne Vlade Srbije – kazao je Pažin.

Ova presuda u svetlu novih događanja u Crnoj Gori ponovo je dobila na značaju.

Tvrdnja generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića da su najrelevantnija međunarodna pravna tela, poput Saveta Evrope “pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, naročito SPC” nema apsolutno nikakvog utemeljenja u činjenicama, saopšteno je iz Kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Reagujući na navode Ðukanovića, u intervjuu za Tanjug, da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirano u periodu između 1986. i 2000. godine, Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

  • Posmatrati sve u uskim vremenskim okvirima, kao što čini Ðukanović, a ne osvrtati se na ono što su bili važeći pravni propisi u vreme kada je određena imovina postajala crkvena, nije nešto što može da bude validna i validna pravna argumentacija – rekao je Selaković.

Međutim, u Kabinetu Đukanovića ističu, Crna Gora je 2012. godine upravo pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao sudskim telom Saveta Evrope, dobila spor protiv Srpske pravoslavne crkve, koja je zahtevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

– Evropski sud u Strazburu je ovu tužbu SPC odbacio kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali “postojeću imovinu” niti “legitimno očekivanje” za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtevali. Sud u Strazburu je zaključio da su bez pravnog osnova tvrdnje SPC i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje, kao i da je navodno diskriminisana od strane države Crne Gore. Iz ove odluke Evropskog suda jasno proizilazi da je imovina koju je tada potraživala SPC, u vrednosti od više stotina miliona evra, zapravo državna imovina – ističu u Kabinetu Đukanovića.

Kao što smo već napomenuli, toj tužbi Srpske pravoslavne crkve tada se pridružila Republika Srbija, ali ni to očigledno nije bilo od pomoći budući da su izgubili taj spor. 

Država Srbija iznela je tada mnogo tvrdnji o viševekovnom bivstvovanju SPC u Crnoj Gori i o tome da je SPC isključivi vlasnik pravoslavnih verskih objekata u CG, tvrdeći da oni predstavljaju istorijske spomenike isključivo srpskog naroda. 

Iz Kabineta predsednika Crne Gore rekli su povodom ovog kako ni danas, kao ni tada Srbija „nije ponudila pravno valjanje dokaze.“

  • SPC i država Srbija su ovaj spor izgubili zato što je i po domaćem i po međunarodnom pravu nesporna pravna činjenica da je Crna Gora, a ne Srpska pravoslavna crkva, uvek bila i ostala vlasnik verske imovine koja je kroz vekove stvarana od državnog novca ili zajedničkim ulaganjem građana – navodi se u saopštenju iz Kabineta crnogorskog predsednika.

Napominju da je još u Knjaževini, kasnije Kraljevini Crnoj Gori, gde je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva po Ustavu imala status zvanične državne crkve, verska imovina pripadala je državi, a Crnogorska pravoslavna crkva je tu imovinu samo koristila i nije njome mogla raspolagati bez izričitog dopuštenja državne vlasti.

  • Ovo su pravne činjenice, a ideološke i političke tvrdnje kojima se osećaj pripadnosti srpskoj naciji pokušava poistovetiti sa pravoslavljem u Crnoj Gori nemaju nikakvu težinu, ni u domaćem, ni u međunarodnom pravu, što jasno potvrđuje i navedena odluka Evropskog suda iz 2012. godine – zaključuju u Kabinetu Đukanovića.
- Advertisement -
Sourceespreso

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

VUČIĆ: Nije sadizam, nećete moći ni u prodavnicu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da uvede i 24-očasovni policijski čas, ako stručnjaci to budu tražili i kazali da je to jedina moguća mera.

MASAKR: Srbin poginuo igrajući ruski rulet, nastao haos

Srbin D.S. (45) stradao je igrajući ruski rulet u kući bivšeg kolumbijskog vođe gerilaca u gradiću Gvamal, pišu mediji.

BOŠKO OBRADOVIĆ: Evo šta bi bio zadatak eventualne prelazne vlade

U ovoj prelaznoj, tehničkoj vladi stručnjaka ne bi bio niko od lidera ni vlasti ni opozicije. U tekstu koji sledi narodni...

1. MILION ZARAŽENIH: COVID 19 Najnovije vesti iz celog sveta

Najmanje 1,016,568 slučajeva zaraze, uključujući 51.718 smrtnih slučajeva, prijavljeno je u 188 zemalja. VIŠE OD MILION SLUČAJEVA

1. PUT TRAMP O RUSKOJ POMOĆI: Veoma lep Putinov gest

Američki predsednik Donald Tramp zahvalio je Rusiji i Vladimiru Putinu na upućenoj medicinskoj opremi, koje će pomoći da se spasu životi...