19.1 C
Belgrade
četvrtak, 24 septembra, 2020

STIGAO 5G: Huawei otvorio istrazivacki centar, Brnabićka o detaljima poslovanja!

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Huawei otvorio centar za istraživanje i digitalni razvoj

Kompanija „Huavej“ otvorila je danas Centar za inovacije i digitalni razvoj u svom sedištu u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ambasadorke Kine Čen Bo.

Premijerka Brnabić je zahvalila kineskim partnerima na otvaranju novog Centra, jer će, sigurna je, i to značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji, preneo je Tanjug.

- Advertisement -

Brnabićeva je istakla da je udeo informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u BDP-u Srbije na kraju prve polovine ove godine iznosio šest odsto, dok je taj procenat 2012. godine bio 2,4.

„Sada je udeo IKT u BDP-u prestigao udeo čitavog građevinskog sektora, udeo saobraćaja, kao i turizma, i ako ovako nastavimo, udeo IKT u ekonomskom rastu narednih godina prestići će i udeo poljoprivrede. Tada smo postigli cilj“, rekla je Brnabićeva.

U tom rezultatu u digitalnoj transformaciji Srbije veliku ulogu imali su mladi i obrazovani kadrovi u našoj zemlji, ali i svetske kompanije koje su prepoznale njihov kvalitet, dodala je premijerka Srbije.

- Advertisement -

Ona je istakla da je jedna od tih kompanija i kineski Huawei, koji je ključni partner Srbije, te kazala da je današnje otvaranje njegovog Centra za inovacije pokazatelj da ta kompanija ima veru u naše talente i znanje.

Brnabićeva je rekla je da su zbog Vašingtonskog sporazuma svi trenutno fokusirani na saradnju Srbije u vezi sa 5G mrežom, a Srbija sa „Huavejom“ priprema još mnoge tehnologije koje su preduslov za uvođenje 5G.

Tri su osnovna fokusa saradnje sa tom kineskom kompanijom – uvođenje veštačke inteligencije, uvođenje računarskih učionica i uvođenje pametnih gradova, dodala je srpska premijerka.

Brnabićeva je podsetila da je Srbija donela Strategiju za razvoj veštačke inteligencije i najavila da će u oktobru biti otvoren Institut za razvoj veštačke inteligencije.

- Advertisement -

Ona je naglasila da je cilj države da se do septembra 2021. godine završi digitalizacija obrazovanja, odnosno, da sve škole budu povezane na brzi bežični internet i da u svim učenicima budu digitalni udžbenici.

huawei
huawei

Ana Brnabić je istakla i da kompanija „Huavej“ u tom smislu pomaže, jer će sa našom Kancelarijom za IT uraditi zajedničku Platformu za pametno obrazovanje.

Saradnja sa kompanijom „Huavej“ ogleda se i u razvoju pametnih gradova, dodala je Brnabićeva i istakla da je Programom „Srbija 2025“ planirano da 10 gradova u našoj zemlji uvede koncept pametnog grada.

„Kao što vidite, mi ne razmišljamo samo o 5G mreži, jer bez svega ovoga prethodnog što radimo, bespotrebno je da imamo 5G mrežu“, kazala je Brnabićeva.

Ona je istakla da će Vlada Srbije biti posvećena saradnji sa kompanijama poput Huawei-a.

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodonosnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dve zemlje i donelo konkretnu korist građanima.

„Drago mi je da `Huavej` u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partnerima u Srbiji“, rekla je Čen Bo.

Ona je dodala da digitalna industrija u Kini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju te zemlje, te da je Kina spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoje tehnologije i svoje iskustvo.

Regionalni direktor kompanije „Huavej“ Li Mećun je kazao da će novi Centar za inovacije služiti za negovanje talenata, u koje „Huavej“ polaže mnogo nade.

On je najavio da će naša Kancelarija za IT u saradnji sa „Huavejem“ razraditi platformu pametnog obrazovanja i postepeno početi sa uvođenjem veštačke inteligencije.

Li Mećun je podsetio da su deo srpske nacionalne strategije razvoj telekomunikacionih tehnologija, pametni gradovi, pametna e-uprava, pametno obrazovanje, uvođenje 5G mreže, a u svemu tome „Huavej“ može pomoći Srbiji.

Regionalni direktor kompanije „Huavej“ je izrazio nadu da će Srbija, kao i do sada, obezbediti ravnopravnu poslovnu sredinu za širenje mreža, bez diskriminacije

Sourcesputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

I TI ĆEŠ U PENZIJU KUME, SAMO SUTRA: Starosna granica se OPET povećava!

Penzije i pomeranje starosne graniceSada se aktivno radi na ostvarenju Plana Srbije 2025. i obezbeđivanju prosečne penzije od...

GRUZIJSKI SVEŠTENICI: Srbi, političke stranke su se digle PROTIV BOGA! Čuvajte porodične vrednosti!

Gruzijski sveštenici poslali snažnu poruku SrbijiPoštovani čitaoci,sa zadovoljstvom možemo istaći da borba "Porodičnog sabora"...

BRUKA DOVIJEKA: Milo bojkotovao SKUPŠTINU!

Milo bojkotujePredsjednik Crne Gore Milo Đukanović bojkotovao je jučerašnju konstitutivnu sednicu Skupštine Crne Gore, što je prvi put...

ĐILAS: Vučić se plaši da će izaći dokazi o njemu i Đukanoviću…

Đilas udario na Vučića i ĐukanovićaPredsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da se nada da...

ILARIJA – MONAHINJA SA PUŠKOM! Neispričana priča o stradanju Srba na Kosmetu šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka

Ilarija i KosovoPriča o Ilariji – Monahinji sa puškom je surova priča o stradanju Srba na Kosmetu šezdesetih...