STIGAO 5G: Huawei otvorio istrazivacki centar, Brnabićka o detaljima poslovanja!

Obavezno pročitajte

Huawei otvorio centar za istraživanje i digitalni razvoj

Kompanija „Huavej“ otvorila je danas Centar za inovacije i digitalni razvoj u svom sedištu u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ambasadorke Kine Čen Bo.

Premijerka Brnabić je zahvalila kineskim partnerima na otvaranju novog Centra, jer će, sigurna je, i to značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji, preneo je Tanjug.

- Advertisement -

Brnabićeva je istakla da je udeo informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u BDP-u Srbije na kraju prve polovine ove godine iznosio šest odsto, dok je taj procenat 2012. godine bio 2,4.

„Sada je udeo IKT u BDP-u prestigao udeo čitavog građevinskog sektora, udeo saobraćaja, kao i turizma, i ako ovako nastavimo, udeo IKT u ekonomskom rastu narednih godina prestići će i udeo poljoprivrede. Tada smo postigli cilj“, rekla je Brnabićeva.

U tom rezultatu u digitalnoj transformaciji Srbije veliku ulogu imali su mladi i obrazovani kadrovi u našoj zemlji, ali i svetske kompanije koje su prepoznale njihov kvalitet, dodala je premijerka Srbije.

Ona je istakla da je jedna od tih kompanija i kineski Huawei, koji je ključni partner Srbije, te kazala da je današnje otvaranje njegovog Centra za inovacije pokazatelj da ta kompanija ima veru u naše talente i znanje.

Brnabićeva je rekla je da su zbog Vašingtonskog sporazuma svi trenutno fokusirani na saradnju Srbije u vezi sa 5G mrežom, a Srbija sa „Huavejom“ priprema još mnoge tehnologije koje su preduslov za uvođenje 5G.

Tri su osnovna fokusa saradnje sa tom kineskom kompanijom – uvođenje veštačke inteligencije, uvođenje računarskih učionica i uvođenje pametnih gradova, dodala je srpska premijerka.

Brnabićeva je podsetila da je Srbija donela Strategiju za razvoj veštačke inteligencije i najavila da će u oktobru biti otvoren Institut za razvoj veštačke inteligencije.

Ona je naglasila da je cilj države da se do septembra 2021. godine završi digitalizacija obrazovanja, odnosno, da sve škole budu povezane na brzi bežični internet i da u svim učenicima budu digitalni udžbenici.

huawei
huawei

Ana Brnabić je istakla i da kompanija „Huavej“ u tom smislu pomaže, jer će sa našom Kancelarijom za IT uraditi zajedničku Platformu za pametno obrazovanje.

Saradnja sa kompanijom „Huavej“ ogleda se i u razvoju pametnih gradova, dodala je Brnabićeva i istakla da je Programom „Srbija 2025“ planirano da 10 gradova u našoj zemlji uvede koncept pametnog grada.

„Kao što vidite, mi ne razmišljamo samo o 5G mreži, jer bez svega ovoga prethodnog što radimo, bespotrebno je da imamo 5G mrežu“, kazala je Brnabićeva.

Ona je istakla da će Vlada Srbije biti posvećena saradnji sa kompanijama poput Huawei-a.

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodonosnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dve zemlje i donelo konkretnu korist građanima.

„Drago mi je da `Huavej` u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partnerima u Srbiji“, rekla je Čen Bo.

Ona je dodala da digitalna industrija u Kini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju te zemlje, te da je Kina spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoje tehnologije i svoje iskustvo.

Regionalni direktor kompanije „Huavej“ Li Mećun je kazao da će novi Centar za inovacije služiti za negovanje talenata, u koje „Huavej“ polaže mnogo nade.

On je najavio da će naša Kancelarija za IT u saradnji sa „Huavejem“ razraditi platformu pametnog obrazovanja i postepeno početi sa uvođenjem veštačke inteligencije.

Li Mećun je podsetio da su deo srpske nacionalne strategije razvoj telekomunikacionih tehnologija, pametni gradovi, pametna e-uprava, pametno obrazovanje, uvođenje 5G mreže, a u svemu tome „Huavej“ može pomoći Srbiji.

Regionalni direktor kompanije „Huavej“ je izrazio nadu da će Srbija, kao i do sada, obezbediti ravnopravnu poslovnu sredinu za širenje mreža, bez diskriminacije

Sourcesputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu