18.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

„Stefanović umešan u skandal, odmah da podnese ostavku!“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Pre tačno godinu dana, na konferencijama za medije u Narodnoj skupštini pod nazivom „Kriminalni krugovi“, postavio sam nekoliko pitanja u vezi sa koruptivnim poslovnim odnosima između MUP-a Srbije i firme „GIM“, odnosno sukoba interesa između oca i sina Branka i Nebojše Stefanovića. Sve što su Dveri tada otkrile kao kriminalne radnje u vrhu vlasti pokazalo se kao tačno“, naveo je lider pokreta Dveri Boško Obradović.

U saopštenju lidera Dveri, čiju vam sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:Boško Obradović FOTO: ATA ImagesBoško Obradović FOTO: ATA Images

„Pre tačno godinu dana, dok je na vrhuncu bila afera „Krušik“ u vezi sa sumnjivim poslovima trgovine oružjem ovog državnog preduzeća sa privatnim firmama iza kojih je stajao otac ministra policije i drugi iz vrhuške SNS, na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini 9, decembra 2019. godine, postavio sam nekoliko pitanja čelnicima MUP-a u vezi sa novim sumnjivim poslovanjem iste ove privatne firme sa državom, samo ovoga puta direktno sa MUP-om.

- Advertisement -

Tada postavljena pitanja bila su sledeća (uz pokazivanje fotografija sa slikama sanduka punih oružja iz magacina MUP-a na kojima su se nalazili natpisi da pripadaju privatnoj firmi „GIM“):

1. Da li su se u magacinu MUP-a Srbije nalazili sanduci sa oružjem sa natpisom firme „GIM“ sa kojom je povezan otac ministra policije – Branko Stefanović?

2. O kom oružju se radi? Da li je u pitanju zamenjeno i rashodovano oružje policijskih službenika ili oružje koje je oduzeto od građana odnosno koje su građani predali?

- Advertisement -

3. Ako je ovo oružje na bilo koji način pripadalo MUP-u Srbije – kako je prešlo u ruke firme bliske ocu ministra policije?Boško Obradović je pre godinu dana postavio pitanja Nebojši Stefanoviću, na koja nije dobio odgovor FOTO: PrintscreenBoško Obradović je pre godinu dana postavio pitanja Nebojši Stefanoviću, na koja nije dobio odgovor FOTO: Printscreen

4. Da li postoji odluka Direkcije Policije, po kojoj proceduri i za koju cenu je ovo oružje prodato firmi „GIM“za dalju preprodaju?

5. Ako je sve ovo tačno – da li je normalno da sin i otac, Nebojša i Branko Stefanović, trguju interesima i oružjem u okviru MUP-a Srbije, tako što ministar policije prodaje oružje svom ocu i do dalje preprodaje ga čuva u magacinima MUP-a?

6. Da li je firma GIM u međuvremenu nabavljala džipove za potrebe MUP-a i da li je ovo novi sukob interesa koji se pokušava sakriti kao i prodaja oružja u posedu MUP-a Srbije?

Iako nisam imao druge dokaze sem fotografija koje sam i pokazao, pa sam zato ovu novu kriminalnu aferu otvorio u formi pitanja, a ne tvrdnji, ovih dana se pokazalo da su apsolutno sve glavne informacije sa kojima sam tada izašao bile tačne.

Naime, u novom broju nedeljnika „NIN“ objavljeni su dokazi u formi ugovora između MUP-a i GIM-a u visini od preko 1.650.000 dolara, kako o otkupu rashodovanog oružja iz MUP-a od strane GIM-a, tako i o plaćanju kompenzacijom nekoliko godina kasnije preko džipova koji su isporučeni od firme u vlasništvu tada narodnog poslanika SNS.

To je bilo jedino što tada nisam u potpunosti znao: znao sam da je GIM imao neke veze sa ponudom džipova MUP-u, ali nisam znao da je to zapravo bila kompenzacija za dugove iz prethodnih godina kada je GIM po povlašćenom statusu uzimao oružje od MUP-a i nije ga godinama plaćao, za šta MUP nikada nije pokrenuo nikakav sudski proces prinudne naplate.Predsednik Partizana umešan u trgovinu oružjem!NIN: MUP prodavao oružje firmi koju je zastupao Stefanovićev otac

Ovako krupan skandal u svakoj demokratskoj državi na svetu – da ministar trguje državnim resursima iz svog ministarstva sa svojim ocem i kreditira njegovu privatnu firmu tri godine – bio bi dovoljan razlog ne samo za smenu sadašnjeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića, već i pad čitave Vlade Srbije i vanredne parlamentarne izbore.

Nebojša Stefanović je trebalo da podnese neopozivu ostavku još kada sam prošle godine dokazao da nikada nije niti studirao niti završio fakultet i da poseduje falsifikovanu javnu ispravu o završenom osnovnom fakultetskom obrazovanju, a potom i plagirani doktorat stečen na postdiplomskim studijama na Megatrendu na osnovu ove kupljene diplome. Pozivam Nebojšu Stefanovića da posle ovog najnovijeg skandala u koji je umešan odmah podnese ostavku, a da ima morala i elementarnog političkog poštenja to bi trebalo da uradi i čitava Vlada Srbije posle definitivne potvrde istinitosti ovako krupne kriminalne afere koju sam kao narodni poslanik otkrio pre godinu dana.

Ono što mi je posebno važno jeste da sve što su Dveri tada otkrile kao koruptivne radnje u vrhu vlasti se sada pokazalo kao tačno. To znači da u javnost izlazimo samo kada raspolažemo pouzdanim informacijama koje dobijamo od ljudi u državnom aparatu koji više ne mogu da gledaju sav javašluk i lopovluk u državnoj upravi. Sve to što sam kao narodni poslanik radio na istraživanju kriminala i korupcije u vrhu aktuelne vlasti nalazi se sabrano u mojoj knjizi „Kriminalni krugovi – Bela knjiga o kriminalu i korupciji u vrhu MUP-a i aktuelne vlasti SNS“.

Moj jedini cilj i tada i danas bio je da se MUP Srbije očisti od kriminalaca i onih koji štite kriminal, a nalaze na najvišim položajima u Direkciji Policije. Kriminal može da cveta samo ako ima zaštitu u redovima Policije. U Policiji radi preko 90% vrhunskih profesionalaca kojima samo treba omogućiti da rade svoj posao i dati podršku a ne blokirati njihove istrage. Poručujem svim časnim ljudima u MUP-u da je ovo naša zajednička borba i da ćemo se zajedno izboriti i pobediti“, navodi se u saopštenju Boška Obradovića.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti