Stanari zgrade u Smederevu u kojoj se desila eksplozija traže pomoć za sanaciju

Obavezno pročitajte

„Nakon stravične eksplozije i tragedije koja nas je zadesila nedavno, a čije posledice su potpuno devastirana dva sprata zgrade, uništenje krova, kao i nebrojana oštećenja većine stanova u zgradi, apelujemo na gradske i republičke institucije da nam pomognu da rešimo egzistencijalna pitanja“, navodi su u saopštenju „Pokreta Tvrđava“ iz Smedereva.

Kako navode u saopštenju iz Pokreta stanari zgrade u ulici Slobode 6 u Smederevu pre nekoliko dana imali su sastanak sa gradskim čelnicima, ali pomoć nisu  dobili. Zgrada je ostala bez krova, gornji spratovi nemaju struju, vrata i prozori su uništeni, cevi su popucale, a parket je podignut. Kako navode, šteta je ogromna.

- Advertisement -

Kako napominju, u Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, u članu 59., definisane su hitne intervencije na zgradi i to kao aktivnosti koje se bez odlaganja izvršavaju radi zaštite života i zdravlja ljudi, njihove sigurnosti.

„Mi smo kao stanari uradili sve što je u našoj moći na čišćenju nastalog šuta, ali su nam ruke vezane kada je u pitanju krov koga više nema, zidovi, vodovodne cevi i stolarija koja je potpuno uništena“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u eksploziji koja se dogodila poslednjeg dana avgusta na poslednjem spratu zgrade u Ulici slobode u Smederevu smrtno je stradao vlasnik stana, nakon što je aktivirao eksploziv. Tom prilikom su i dve osobe povređene. Kako je javila Nova.rs, eksploziv je navodno aktivirao vlasnik stana na trećem spratu nakon kraće rasprave sa stanarima koji su taj stan iznajmljivali, a razlog za svađu je bila neplaćena kirija. Vlasnik stana je pokušao da uđe stan, ali mu stanari nisu dozvolili. Nakon toga je pokušao da ubaci bombu u stan. On se razneo, dok su dve osobe povređene..

Oni apeluju na gradonačelnika Smedereva, Gradsku upravu Smedereva, Ministarstvo građevine i infrastrukture Republike Srbije, ali i sve druge institucionalne aktere, da bez odlaganja izađu u susret i reše nastala oštećenja na zgradi jer, kako kažu, ulazimo u period kiša i hladnijeg vremena, a nemamo elementarne uslove za život.

„Većina nas se privremeno iselila kod rođaka, u zavisnosti ko je kakve mogućnosti imao“, ističe se.

Pored organa vlasti, apeluju i na privatne kompanije i pojedince da budu solidarni i u skladu sa mogućnostima pomognu.

„Tragedija koja je sada nas zahvatila, može zadesiti bilo koga, zato sada mi tražimo pomoć, kao što bismo je i pružili svakome u sličnoj nevolji. Ako sistem postoji i ako funkcioniše, očekujemo da nas sada zaštiti“, navodi se.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu