PROSVETARI SE DIGLI: Izlaze na ulicu 26. oktobra!

Obavezno pročitajte

Predstavnici sva četiri sindikata obrazovanja dogovorili su se da 26. oktobra organizuju protest u Beogradu na koji će pozvati i roditelje, a u planu je i štrajk u zakonskim okvirima sa skraćenjem časova, kaže za Danas Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

Ona ističe da su prosvetni radnici revoltirani ponašanjem države, koja nije prihvatila zahtev da se plate prosvetnih radnika izjednače sa prosečnom republičkom zaradom, a izmenu uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata doživeli su kao šamar.

- Advertisement -

– Uredba nije obuhvatila sve zaposlene u sistemu obrazovanja ni po vertikali, ni po horizontali. Nelogično je da čistačica na fakultetu ima koeficijent 6,30, a fizički radnik u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju 9,28. Na prvom sastanku sa ministarkom Slavicom Đukić Dejanović bili smo informisani da bi za povećanje koeficijenta za razredno starešinstvo na sedam odsto koštalo 1,7 milijardi dinara. Mi smo tražili da taj dodatak bude bar 10 odsto jer su odeljenjske starešine nosioci vaspitnog rada i imaju mnogo obaveza. Međutim, nova uredba je došla kao šamar jer nikakve promene nema – priča Ilić.

Sastanak koji su sva četiri reprezentativna sindikata imala u utorak sa predstavnicima Vlade i Ministarstva prosvete završen je bez dogovora o popravljanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

Čuli su ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već najavio: da će plate od septembra biti veće za 5,5 odsto, a od januara za dodatnih 10 odsto.

Valentina Ilić kaže da će zbog rasta minimalne zarade za 17,8 odsto od 1. januara svim kategorijama zaposlenih koje su promenom uredbe sada nešto iznad minimalca, već od februarske plate opet morati da se vrši korekcija.

Protest prosvetnih radnika FOTO: Direktno.rsProtest prosvetnih radnika FOTO: Direktno.rs

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da će minimalna zarada od januara iznositi 271 po radnom satu, te će minimalna mesečna zarada biti u rasponu od 46 do 50 hiljada dinara.

– Nakon planiranog uvećanja od 10 odsto osnovice za obrazovanje, takođe od januara 2024. godine, zaposlenom koji je ispod koeficijenta 10 biće opet potrebna korekcija do minimalca. Osim, ako opet koriguju koeficijent pa će pomoćni radnik biti iznad 10, a zaposleni sa sedmim stepenom pašće na 1,7 (sada je 1,85) minimalnih zarada – prokomentarisao je Kokot.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšena veća grupa pedofila na teritoriji cele Srbije

Veća grupa pedofila uhapšena je danas u području cele Srbije u nastavku policijske akcije Armagedon. Slobode su lišeni seksualni predatori...

Još priča na sličnu temu