„Šta će Orban i Vučić?! Da zarate s Ukrajinom?! Smešno!“: Šormaz o izjavi mađarskog premijera o ratu i Srbiji

Obavezno pročitajte

Pravi primer onoga što svojim građanima rade autokrate Orban i Vučić – daju bombastične, „hrabre“ izjave, a u stvari dela su im ništa, kaže za Danas Dragan Šormaz, osnivač Evroatlantskog saveta Srbije, komentarišući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da su Mađarska i Srbija nakon sabotaže Severnog toka upozorile međunarodnu zajednicu da će svako ugrožavanje sistema za dopremanje gasa iz Ruske Federacije smatrati povodom za rat.

Podsetimo, Orban je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu, kako je preneo RT.rs, između ostalog rekao, da je sa premijerkom Srbije i predsednikom, napomenuo da „ako neko sa južnim koridorom želi da uradi isto što je urađeno sa severnim, to će se smatrati povodom za rat, terorističkim napadom i odmah ćemo odgovoriti“.

- Advertisement -

Tokom pisanja ovog teksta nisu se oglasili ni premijerka ni predsednik Srbije.

– Pretpostavljam da premijer Mađarske nije šarlatan, da nije lažov, a pošto demanti njegovih reči nismo čuli od Vučića, govori da je njegova izjava tačna. Ipak, ne postoji „južni tok“, nego „turski tok“. Taj gasovod je stvar Rusije i Turske, a mi smo kupci ruskog gasa koji se tim gasovodom doprema do nas. Ako bi, na primer EU uvela sankcije na trgovinu gasom, Bugarska bi zatvorila svoj krak, i Mađarska, i mi ne bi mogli više da tuda da dopremamo gas – objašanjava Šormaz.

Kako dodaje, Ukrajina je napadnuta, Putin im ubija stanovništvo, ubija decu, ruši gradove, uništava energetske potencijale, bombarduje luke…

– Ukrajina ima pravo da napadne i uništi sve rusko što može, pa i taj gasovod! Šta će Orban i Vučić?! Da zarate sa Ukrajinom?! Smešno, vladali bi jedan dan! Da se ne zna, kao u slučaju severnog toka, ko je izvršio sabotažu, koga će napasti – kaže naš sagovornik.
Kako zaključuje, ova izjava je pravi primer onoga što svojim građanima rade autokrate Orban i Vučić – daju bombastične, „hrabre“ izjave, a u stvari dela su im ništa, praznina, slabost.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković o obdukciji ubijenih Srba: Šta Priština lažira, zašto je Euleks isključen iz istrage?

Ne zna se zbog čega Euleksu nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa nakon...

Još priča na sličnu temu