Španija, Irska, Belgija i Malta traže samit EU o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Obavezno pročitajte

BRISEL – Španija, Irska, Belgija i Malta žele da se održi samit Evropske unije o prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

Lideri ovih zemalja žele da se sledeće nedelje razgovara o situaciji u Gazi i da zajedno pozovu na održivo humanitarno primirje koje bi trajalo do kraja konflikta, navedeno je u njihovom pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

- Advertisement -

U pismu četiri premijera poslatom Mišelu, koji ujedno predsedava samitima EU, ukazuje se na ozbiljnost rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze i mogućnost da dođe do eskalacije konflikta.

U pismu, u koje je Rojters imao uvid, navodi se da bi lideri EU trebalo da dođu do zajedničke pozicije kako bi „hitno pozvali sve strane da proglase dugotrajno humanitarno primirje koje može da dovede do kraja neprijateljstava“ i da zatraže mere kojima će biti zaštićeni civili u Gazi.

Četiri zemlje, koje su kritikovale Izrael zbog načina na koji postupa u konfliktu, apelovale su da se međunarodna mirovna konferencija o Gazi održi „što pre“, kako bi se razgovaralo o uspostavljanju palestinske države uz izraelsku, navodi Tanjug.

Lideri 27 zemalja EU sastaće se 14. i 15. decembra u Briselu, gde će razgovarati o pomoći Ukrajini kako bi se odbranila od napada Rusije, ali i o reviziji dugoročnog budžeta EU.

Situacija na Bliskom istoku će, takođe, biti na dnevnom redu.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu