Kraj zapadnog sna: Niko u svetu ne može da mu parira

Obavezno pročitajte

Uprkos nadama i prognozama Zapada da će specijalna vojna operacija u Ukrajini devastirati ruski narod i svrgnuti Putina sa mesta neprikosnovenog lidera Rusije, njegov rejting danas bolji je nego ikad, a Ruska Federacija čvrsto stoji na svojim nogama. Iz ovog razloga nikoga ne čudi njegova najava da će se ponovo kandidovati na predsedničkim izborima.

Ovako Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu „Politika“, ocenjuje trenutnu situaciju i atmosferu u kojoj je Vladimir Vladimirovič najavio svoju kandidaturu za još jedan predsednički mandat. Vojska, industrija, ekonomija, sve je u porastu, a glavni i odgovorni za to, smatra Bilbija, upravo je Putin.

- Advertisement -

Vladimir Putin je zaista neprikosnoveni lider Rusije i mnogi, pre svega na Zapadu, su snevali da će specijalna vojna operacija u Ukrajini označiti njegov kraj i da će on izgubiti ovaj rat. Mislili su da će Zelenski umarširati u Kijev, da će BDP Rusije pasti za 40 do 50 odsto, da će rublja otići na 200 rubalja za dolar, da će milioni gladnih ljudi tumarati ulicama… uglavnom, predviđali su scenario katastrofe, koji se nije desio, govori Bilbija za Sputnjik.

Preporod Rusije

Suprotno ovim predviđanjima, Bilbija navodi da je Putinov rejtig ojačao, da ekonomija nastavlja da napreduje i raste i da su svi ostali parametri pod kontrolom, dok se na frontu stvari odvijaju pozitivno za Rusiju. Sa njihove strane nema velikih žrtava i gubitaka, dok ukrajinska vojska polako ali sigurno gubi ne samo snagu, nego i podršku Zapada, njihovo finansiranje, vojnu tehniku, opremu, municiju…

On priča kako je ruska vojna industrija jača nego ikad, da vojna proizvodnja „cveta“ i da je udvostručena, ako ne i utrostručena. Finansiranje vojno-industrijskog kompleksa obavlja se blagovremeno, izdvajanja su veća, a kruna svega toga, smatra Bilbija, biće rekordno visok vojni budžet za narednu godinu, odnosno godinu koja bi trebalo da bude ključna u smislu privođenja kraju sukoba u Ukrajini.

Apsolutno je nedvosmisleno da je Putin najzaslužniji što je Rusija vratila snagu i ugled na međunarodnoj sceni, bez obzira na sankcije koje su uvedene. One su uvedene kao odraz nemoći i očaja Zapada da „stavi Putina pod kontrolu“, kako su to isplanirali još pre dvadeset godina.

View of the Moscow Kremlin - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2023

View of the Moscow Kremlin

© Sputnik / Evgeniya Novozhenova

 

Pobeda u prvom krugu

Bilbija navodi da je Zapad protekle dve decenije pokušavao da zaustavi uspon Rusije koji je usledio nakon tragičnih devedesetih godina kada je Rusija bila u ruinama. Putin je obnovio snagu države i vratio dostojanstvo ljudima, a to građani Rusije veoma dobro znaju, tako da bi bilo mnogo više od iznenađenja da on bude ugrožen na ovim izborima, govori Bojan Bilbija.

Siguran sam i očekujem da će on pobediti ubedljivo i u prvom izbornom krugu, a da svojim protivkandidatima neće ostaviti nikakve šanse. Oni realno nemaju čemu da se nadaju, jer naspram takvog lidera, svaki drugi političar u Rusiji, ma kako bio dobar i kvalitetan, prosto ne može da se meri sa njim. To se videlo i nedavno prilikom Putinove posete arapskom svetu gde je on dočekan kao car, što znači da i u svetu prepoznaju njegovu snagu i priznaju i poštuju njegov ugled.

Sama činjenica da unutar ruskog društva Putinov rejting nikada nije bio veći, ali i da postoje desetine država koje ga vide kao jednog od lidera slobodnog sveta, potvrđuje to da je njegov pravac od početka bio ispravan. Bilbija dodaje i da je politika koju je on vodio u protekle dve, ali i u proteklih dvadeset i četiri godine, politika koja vodi dugoročnom jačanju Rusije, ali i stvaranju jednog pravednijeg, multipolarnog svetskog poretka, zajedno sa Kinom i mnogim drugim partnerima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping na marginama samita BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2023

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping na marginama samita BRIKS-a

© Sputnik / Konstantin Zavrazhin/POOL

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu