17.3 C
Belgrade
petak, 27 maja, 2022

IZNENAĐENJE: SNS nije uspeo da osvoji 50% glasova, pala podrška Vučiću u odnosu na prošle izbore

NAJČITANIJE

- Advertisement -

SNS nije uspela da osvoji 50% odbornika u Zaječaru, a broj glasova je pao u odnosu na predhodne izbore.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar izjavio je da su izbori u Zaječaru pokazali da opozicija sa određenim platformama i jasno prepoznatim ljudima može da bude alternativa SNS, ali da on ne bi, poput Đorđa Vukadinovića, izvlačio zaključke da rezultat iz Zaječara pokazuje da je rejting SNS u ozbiljnom padu.

Dragana Rašić, nosilac izborne liste “Možemo bolje!”, kaže i da kada se uzme u obzir ko je sve od funkcionera prodefilovao kroz Zaječar u proteklih mesec i po dana, i koliki je novac uložen u kampanju, nije sigurna da su u SNS posle svega, očekivali ovakav rezultat.

- Advertisement -

Klačar je za N1 rekao i da ne bi izvlačio dalekosežne zaključke kako će rezultati iz Zaječara, Kosjerića i Preševa uticati na predstojeći međustranački dijalog. „Ne bih iz ta tri izborna ciklusa izvlačio dalekosežne zaključke…Sumnjam da će ovi rezultati ili podstaći ili obeshrabriti međustranački dijalog. Ovo jesu važni izbori za lokalne sredine ali oni nemaju potencijal da utiču na nacionalne izborne procese“, rekao je Klačar.

Naglasio je da bi kao dominantno važnu stvar posle ovih lokalnih izbora – izdvojio potrebu koja se tokom njih pokazala, za sređivanje izborne administracije, da bi se ubuduće izbegla situacija kakva je sada – da je 19 sati posle izbora nemoguće doći do podataka koji su rezultati izbora i koji su podaci po listama.

Klačar je naglasio da ne bi delio mišljenje Vukadinovića koji je rekao da smatra da su lokalni izbori u Zaječaru, gde je SNS osvojio oko 20 odsto manje glasova nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, pokazali da je SNS u ozbiljnom padu.

- Advertisement -

Izvršni direktor CESID-a kaže da je činjenica da je SNS, u odnosu na parlamentarne izbore, osvojila 2.000 glasova manje u Zaječaru.

To je, ističe Klačar, blagi pad kada je reč o Zaječaru.

Naglasio je da „ne bi bio slobodan“ da iz jednih izbora na lokalu donosimo zaključke na nacionalnom nivou.

Ipak dodaje da je Zaječar pokazao da tu SNS ne može tako lako da osvaja rezultate kao u drugim opštinama. „Očigledno je da Zaječar nije baš uporište SNS na način kakve su druge opštine“.

Ti izbori su, dodaje pokazali i da su građani spremni da podrže jasne opozicione alternative, ali i to koliko lokalna dinamika treba da bude drugačija u odnosu na naiconalne izbore.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: