ŠIPTARSKI LOBISTA VUČIĆ IZDAO SRBIJU: NATO hvali zbog dobrih odnosa, da li smo vam bili dobri dok ste nas ubijali, IDIOTI?

Obavezno pročitajte

Direktor direktorata NATO za izgradnju odbrambenih kapaciteta Mark Dipaolo izjavio je da je Srbija „fantastičan partner NATO“, uz poštovanje njenog statusa vojno neutralne zemlje.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Dipaolo je to izjavio na upravo završenoj vežbi za rešavanje posledica katastrofa pod nazivom „Severna Makedonija“, na kojoj je Srbija, kako se navodi, „imala važan status“, jer je prepoznata kao „fantastičan partner NATO“.

Vežba „Severna Makedonija 2021“ održana je prethodne nedelje na Ohridskom jezeru i predstavljala je proveru efikasnosti reagovanja članica NATO i partnerskih zemalja u vanrednim situacijama.

- Advertisement -

To je 19. po redu vežba a pre tri godine redovna godišnja vežba za proveru partnerskih zemalja održana je u Mladenovcu, pod nazivom „Srbija 2018“.

Ove godine uvežbavanje je sprovedeno na prostoru Ohridskog jezera, mesta Ohrid i Struga i planini Galičica.

Scenario vežbe ohuvatio je različite događaje, od pretpostavljenog snažnog zemljotresa u središtu jezera na dubini od pet kilometara, procenjenog na 8,2 po Rihterovoj skali.

Severna Makedonija je zatražila pomoć i na teren su stigli razni namenski timovi. Glavninu snaga za praktične vežbe dali su Srbija, Crna Gora, Grčka, Bugarska, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

„Timovi su pred sobom imali simulirane posledice, poplava, avionske katastrofe, izvlačenje povređenih iz ruševina, sa obala, vodenih površina i planina i nuklearno biološko hemijski incident. Jedan scenario u duhu hibridnog rata bile su reakcije na maliciozne dezinformacije koje neka strana sila preduzima protiv države izložene katastrofi zbog njenog dodatnog slabljenja“, dodaje se.

Prijavljeno je učešće 27 članica NATO i partnera i 16 međunarodnih organizacija sa oko 1.000 ljudi. Jedna od njih su Balkanske medicinske snage koje čini medicinari iz šest zemalja regiona.

Pet država su bivše jugoslovenske federalne jedinice – BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, Slovenija i Srbija, a šesta je Albanija.

Za potrebe vežbe na Orhridskom jezeru „jugoslovenski“ tim je imao komandno mesto u bivšoj kasarni u Ohridu.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu