SERGEJ LAVROV: Nećemo dozvoliti diktat Zapada u Azijsko-pacifičkom regionu

Obavezno pročitajte

Rusija će raditi sa partnerima u Azijsko-pacifičkom regionu kako bi sprečili diktat država koje žele drugima da naređuju šta smeju da rade a šta ne, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je na pres konferenciji u okviru posete Bangladešu istakao da NATO, predvođen Amerikom, ulaže napore u cilju promovisanja svojih interesa u Azijsko-pacifičkom regionu pod izgovorom da se radi o „indo-pacifičkoj strategiji“ usmerenoj na obuzdavanje Kine i izolaciju Rusije.

- Advertisement -

„Radićemo sa partnerima u regionu na tome da ovde ne dozvolimo diktat zemalja koje se vode isključivo sopstvenim interesima i naređuju drugima šta mogu da rade, a šta ne smeju“, rekao je ruski ministar.

Podsetio je da u NATO već govorili o globalnoj odgovornosti Alijanse, što predviđa stvaranje blokovskih struktura u Azijsko-pacifičkom regionu što je usmereno na rušenje arhitekture bezbednosti u regionu.

Lavrov je naveo da su strukture koje su postojale decenijama podrazumevale ravnopravnost i donošenje odluka konsenzusom, zbog čega Vašington i njegovi sateliti nisu bili zadovoljni.

„Rezultati Istočno-azijskog samita u Džakarti potvrdili su da se takva nametljiva, tvrdoglava linija promovisanja sopstvenih interesa ni izbliza ne dopada svima. Uspelo se u tome da se u deklaraciji samita odbrane osnovni principi inkluzivne i ravnopravne arhitekture“, istakao je Lavrov.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

USPEŠNO POLOŽILA: Selfi Staša se hvali papirom sa kursa iz Kine

Staša Stojanović, master inženjerka investicionog menadžmenta osim master diplome, ima  i diplomu akademije mladih lidera SNS-a. Sada se nahvalila...

Još priča na sličnu temu