AMERIČKI TREZOR: blokirana imovina Rusije procenjena na 280 milijardi dolara

Obavezno pročitajte

VAŠINGTON – Ruska imovina blokirana zbog sankcija procenjena je na 280 milijardi dolara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD.

 „Ukupna vrednost imovine Ruske Federacije procenjuje se na približno 280 milijardi dolara, od čega se većina nalazi u Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju.

- Advertisement -

Smanjen broj prijava za pomoć nezaposlenima u SAD u poslednjih sedam…

Odeljenje je pojasnilo da su stručnjaci iz SAD, Australije, Kanade, Evropske komisije, Francuske, Nemačke, Japana, Italije i Velike Britanije završili početnu reviziju „ruskih suverenih sredstava imobilisanih u jurisdikcijama zemalja koje su članice REPO grupe”.

Planirano je da do kraja godine završe identifikaciju sredstava i njihov obračun. Ministarstvo finansija SAD je takođe dodalo da su se zemlje obavezale da će držati imovinu „dok Rusija ne nadoknadi štetu koju je nanela Ukrajini”. Nakon početka rata u Ukrajini, Zapad je uveo oštre sankcije Rusiji, uključujući zamrzavanje približno polovine zlatnih i deviznih rezervi zemlje – oko 300 milijardi dolara, prenosi Ria novosti. Evropska komisija je ranije više puta najavljivala da proučava moguću upotrebu ovih sredstava za potrebe obnove Ukrajine, ali za sada ne postoji zakonska osnova za takve akcije u EU, prenosi Tanjug.

 Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da EU od 2014. godine donosi brojne nelegitimne i neosnovane odluke o zamrzavanju imovine ruskih građana i kompanija, a „sada cilja na javna sredstva”.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ko stoji iza Banjske: „Srpski državni vrh je kriv, potvrda toga – što ćute“

Nekadašnji načelnik u Ministarstvu odbrane i član stranke "Srbija centar" Petar Bošković ocenjuje za N1, povodom prošlonedeljnih dešavanja u...

Još priča na sličnu temu