SAD: Izrael nije izuzetak, mora da poštuje zakone rata

Obavezno pročitajte

Izrael nije izuzet od američke politike da svaka zemlja koja dobije američko oružje mora da poštuje zakone rata, saopštio je Stejt department u ponedeljak nakon što je Vašington prodao oko 14.000 protivtenkovskih granata Izraelu bez revizije u Kongresu.

Bajdenova administracija je u petak iskoristila vanredna ovlašćenja prema Zakonu o kontroli izvoza oružja da olakša prodaju oružja u vrednosti od 106,5 miliona dolara, saopštio je Pentagon u subotu.

- Advertisement -

SAD očekuju da sve zemlje koje primaju američku vojnu pomoć koriste nju „uz puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ratnog prava, a Izrael nije izuzetak“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler novinarima u ponedeljak.

Milera su novinari pitali da li je Vašington utvrdio da li se Izrael pridržava politike SAD o transferu konvencionalnog naoružanja iz februara ove godine. Politika nalaže da Stejt department odredi da se oružje neće koristiti za genocid, zločine protiv čovečnosti, kršenja Ženevskih konvencija i teška kršenja međunarodnog prava.

Miler je rekao da Stejt department nije doneo tu odluku i ponovio stav SAD da Izrael može učiniti više u sukobu u Gazi kako bi smanjio civilne žrtve.

Na pitanje da li SAD prikupljaju informacije o tome da li se u tom sukobu čine ratni zločini, Miler je rekao: „Pratimo sve što se dešava u tom sukobu. Razgovaramo sa izraelskom vladom“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu