28.4 C
Belgrade
utorak, 28 juna, 2022

RUSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA: Reakcija Moskve i Beograda na zabranu leta mora biti zajednička i izuzetno oštra

NAJČITANIJE

- Advertisement -

MOSKVA – Reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra, smatra zamenik predsednika gornjeg doma ruskog parlamenta Saveta Federacije Konstantin Kosačev. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u nedelju da su „zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile komunikacioni kanal, sprečavajući avion Sergeja Lavrova da preleti”. Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor, uoči najavljene posete.

„Sadašnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskih protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora”, napisao je danas Kosačev na Telegramu.

- Advertisement -

On je ocenio da sadašnji kolektivni otkaz Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore nije odluka samih tih država. „Sve tri zemlje su ulaskom u NATO, ozbiljno i dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih i za članice i za kandidate, samo je paravan za ovu sramnu okolnost. Reč je o demaršu Alijanse, a bez Sjedinjenih Država to ne bi moglo biti”, uveren je Kosačev, prenela je Beta.

Prema njegovim rečima, ovakvim direktnim mešanjem u bilateralne poslove dve suverene evropske zemlje koje nisu članice alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da „zarobi i pokori” ostatak Evrope. Nakon toga sledi širenje alijanse na ostatak sveta, gde je Kina strateški cilj broj dva posle Rusije, zaključio je Kosačev.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti