24.1 C
Belgrade
petak, 24 juna, 2022

MINISTARSTVO POTVRDILO: NIS ostaje bez ruske nafte koja stiže preko JANAF

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Naftna industrija Srbije (NIS), posle novog paketa sankcija EU, neće moći da se snabdeva ruskom sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF), potvrđeno je za N1 u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kako su rekli u odgovoru na upit N1, Srbija nije jedina evropska zemlja koja bi bila pogođena novim paketom sankcija EU, ali, dodaju, čine sve da se obezbedi sigurno snabdevanje.

- Advertisement -

„Novim paketom sankcija zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a NIS se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj (u Hrvatskoj). To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte sem ruske, kao što je u prethodnom periodu već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja“, navode u ministarstvu.

U narednom periodu, pored rešavanja pitanja snabdevanja, radiće se, dodaju, i na povećanju zaliha sirove nafte, koje bi „uz stabilne rezerve naftnih derivata dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu“.

„Jedna od očekivanih posledica novog paketa sankcija EU je i pritisak na tražnju, jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije“, pojašnjavaju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti