Ruski bajkeri krenuli u patriotsku vožnju od Moskve do Berlina

Obavezno pročitajte

MOSKVA – Nekoliko stotina ruskih bajkera kluba „Noćni vukovi”, lojalnih Kremlju, krenulo je danas u „patriotsku” vožnju od Moskve do Berlina, uz nadu da će do 9. maja stići u glavni grad Nemačke.

Kolona na čelu sa liderom i osnivačem kluba Aleksandrom Zaldastanovim, 60-godišnjim bajkerom sa nadimkom „Hirurg”, krenula je iz sedišta „Noćnih vukova” na jugoistoku Moskve.

- Advertisement -

Neki su na svoje motocikle zalepili slovo „Z”, simbol „ruske specijalne vojne operacije” u Ukrajini pokrenute u februaru 2022. godine.

Vožnja nazvana „Putevi pobede” nosi i slogan ruske ofanzive u Ukrajini – „Da ne izneverimo svoj narod”.

Prema organizatorima, bajkeri planiraju 1. maja da prođu pored grada Volgograda, bivšeg Staljingrada, na Volgi, poprišta krvave bitke sovjetskih i nemačkih nacističkih trupa 1942-1943, koja je označila prekretnicu Drugog svetskog rata.

Bajkeri će potom nastaviti put ka donjeckoj oblasti, u Donbasu, poprištu teških borbi na istoku Ukrajine, gde nameravaju da podele humanitarnu pomoć ruskim civilima i vojnicima.

Vođa kluba je rekao da planiraju da završe vožnju 9. maja u Berlinu, na Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Zaldastanov, koji tvrdi da je prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, nalazi se pod zapadnim sankcijama zbog podrške ruskoj aneksiji Krima 2014. i ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Njemu je u maju 2015. bio zabranjen ulazak u Poljsku. Tada je želeo da organizuje „pobedničku bajkersku vožnju” širom Evrope. Zabrana je izazvala nezadovoljstvo ruske diplomatije.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu