„FAJNENŠL TAJMS”: Italijansko oružje poslato Ukrajini nije spremno za borbu

Obavezno pročitajte

Deo vojne opreme koju je Italija dala Ukrajini ranije ove godine, još uvek nije spreman za borbu, piše „Fajnenšel tajms“.

List se poziva na neimenovanog zvaničnika u Kijevu, koji tvrdi da nijedna od 20 samohodnih haubica koje su već dostavljene ranije ove godine, nije na nivou neophodnom za upotrebu.

- Advertisement -

Najviši savetnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, ranije ove nedelje je poručio da je zemlji potrebno još više oružja da bi izvela uspešnu ofanzivu za vreme proleća.

To je u suprotnosti sa rečima američkog komandanta snaga NATO-a u Evropi, generala Kristofera Kavolija, koji je pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma SAD-a izjavio da su kijevske pristalice već isporučile 98 odsto borbenih vozila obećanih Ukrajini.

List je takođe uočio da su pokušaji Kijeva da ubedi SAD da im isporuče rakete većeg dometa i borbene avione F-16, do sada bili uzaludni.

Prema izveštaju „Fajnenšel tajmsa“, ako ukrajinska kontraofanziva ne ispuni očekivanja Zapada, mogla bi da dovede u pitanje dalju vojnu podršku.

„Zapadne sile na kraju bi mogle da primoraju Kijev da prihvati sporazumno rešenje“, navodi „FT“ i dodaje da je „obezbeđivanje velikog teritorijalnog napretka protiv ruskih snaga verovatno težak zadatak za Kijev“.

Prošle nedelje je i magazin „Forin polisi“ objavio da će tenkovi nemačke proizvodnje „leopard“, koje je osam zemalja poklonilo Ukrajini, verovatno predstavljati logistički izazov za kijevsku vojsku jer navodno koriste različite tipove municije, što znači da Ukrajina ne bi mogla da nabavi municiju na jednom mestu.

Tenkovima „abrams“ koje je Vašington obećao da će obezbediti Kijevu ranije ove godine, takođe će biti potrebni meseci da zaista stignu na bojno polje.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu