21.9 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

RUSKI AMBASADOR: Amerika neosnovano optužuje Rusiju za miniranje ukrajinske teritorije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Amerika bez dokaza nameće Rusiji odgovornost za miniranje teritorije Ukrajine, Moskva odlučno odbacuje te optužbe, navodi se u odgovoru ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova na pitanje medija o namerama SAD da pomognu Kijevu u deminiranju.

„Vašington bez dokaza nameće Rusiji odgovornost za miniranje teritorije republike. Odlučno odbacujemo date insinuacije. Tokom pregovora za izvoz žitarica međunarodna zajednica se već uverila da su Ukrajinci sami minirali priobalje Crnog mora“, istakao je Antonov.

- Advertisement -

On je dodao da ukrajinski teroristi po gradovima Donbasa ispaljuju granate sa protivpešadijskim minama „Lepestok“, usled kojih je poginulo više od 30 ljudi, uključujući decu i starije osobe.

„Takve akcije vrlo jasno govore o odnosu režima Zelenskog prema stanovništvu onih zemalja koje bi Kijev želeo da smatra svojim“, podvukao je ruski ambasador.

Antonov je zaključio da je odavo trebalo da se svetu pokaže istina o zločinima kijevskog režima i da se pozove na odgovornost za te zločine.

- Advertisement -

Ranije je list „Politiko“ saopštio, pozivajući se na neimenovanog predstavnika Stejt departmenta, da SAD nameravaju da Ukrajini doniraju oko 89 miliona dolara u okviru pomoći za deminiranje ukrajinske teritorije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti