RUSIJA PORUČILA SVETU: Ovo je vreme tektonskih promena, oslobodite se zapadnog neokolonijalizma

Obavezno pročitajte

Za veći deo čovečanstva koji nije saglasan da bude „hrana parazitskom Zapadu“, važno je da se ujedini i konačno oslobodi uticaja zapadnog neokolonijalizma, smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Čovečanstvo je u prelomnom periodu, novoj eri svetske istorije. Ne radi se samo o promeni svetskog poretka, preformatiranju sistema međunarodnih odnosa, evoluciji doktrina i vrednosti koje su temelj arhitekture sveta. Danas se odvijaju korenite, tektonske promene“, konstatovao je Patrušev u članku za ruski list „Razvedčik“.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, baziranje na antihumanističkim, otvoreno mizantropskim idejama odavno je postalo vizit karta zapadnoevropskih i američkih elita, a neprijateljima, koji podležu „prevaspitavanju“ svim metodama, uključujućim silom, automatski se proglašavaju sve države i narodi, koji ne žele da slede te pogrešne ideje, već se drže svog puta i brane ga.

Patrušev je ocenio da konačni slom trenutno doživljava zapadnocentrični kolonijalni svetski poredak koji je začet još u vreme krstaških pohoda, a formiran je u vreme velikih geografskih otkrića.

„U cilju globalne dominacije, Zapad direktno koristi direktan vojni uticaj, pretnju primenom sile, ‘privatizaciju’ elita, ‘obojene revolucije’, ohrabruje terorizam i ekstremizam“, podsetio je sekretar.

Glavni uzrok, dodao je, savremenih migracionih kriza takođe su postali sukobi koje je isprovocirao Zapad i njihova viševekovna predatorska politika prema državama Bliskog istoka, Azije, Afrike i Latinske Amerike.

„Centar ekonomske aktivnosti premestio se sa globalnog Zapada na zemlje koje su do sada nazivane zemljama u razvoju, a koje su po obimu proizvodnje, razmerama investicija, tempu tehnološkog progresa i porastu kvaliteta života stanovništva već prevazišle SAD i Evropu“, naglasio je Patrušev.

On je istakao da značajan deo Evroazije, Kine, Indije, Jugoistočne Azije, Latinske Amerike, Afrika i arapske zemlje predstavlja polove budućeg svetskog poretka.

Evropa mora da se potrudi za geopolitičku samostalnost

On je naglasio da Evropa, koju u poslednje vreme razdražuje težnja ka suverenitetu (još se naziva strateškom autonomijom), takođe predstavlja sve veću pretnju američkoj hegemoniji.

„Sukob u Ukrajini organizovali su Vašington i London, između ostalog i da bi oslabili Evropu, a ona, kao trenutni vazal Sjedinjenih Američkih Država treba da se dobrano potrudi da stekne geopolitičku samostalnost“, smatra sekretar ruskog SB.

Trend dedolarizacije obeležiće tekuću deceniju

Patrušev je još istakao da udeo SAD u globalnom BDP-u brzo opada, kao i da će ova decenija u svetu proći u znaku supstitucije uvoza i odbacivanja dolara.

„U pokušajima očuvanja dominacije, Zapad je sam uništio sredstva koja su u njegovu korist radila bolje, nego ratna mašinerija. Radi se o slobodi prevoza roba i usluga, transportno-logističkim koridorima, jedinstvenom obračunskom sistemu, globalnoj podeli rada i lancima vrednosti“, objasnio je on.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu