Rusija poručila: NATO se upušta u opasne aktivnosti u Ukrajini

Obavezno pročitajte

Rusija smatra da NATO sve više učestvuje u opasnim akcijama protiv Rusije u sukobu u Ukrajini, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin na marginama Samita UN o prehrambenim sistemima u Rimu.

„Znamo da postoji plan da se sednica saveta Ukrajina-NATO održi 26. jula. Pažljivo pratimo kako će se događaji odvijati… Smatramo da NATO otvoreno učestvuje u vojnoj konfrontaciji u Ukrajini protiv Rusije, već je neposredan učesnik u tim akcijama. Može doći do sve većeg uvlačenja vojnog bloka NATO-a u akcije, koje dovode do velike regionalne napetosti što je opasno. Mi smatramo da su takve stvari nedopustive“, rekoa je on.

- Advertisement -

Sporazum o žitu, koji je prekinut 17. jula, ne može biti nastavljen bez Moskve.

„Pregovori o nastavku sporazuma o žitu nisu u toku. Jasno smo izneli svoj stav“, dodao je Veršinjin.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku rekla je u nedelju da će 26. jula u Briselu biti održan sastanak Saveta Ukrajina-NATO na nivou ambasadora, a njegove glavne teme biće raskid sporazuma o žitu i mogućnost nastavka izvoza žita iz Ukrajine preko Crnog mora.

Savet Ukrajina-NATO formiran je na samitu NATO-a u Viljnusu 12. jula. Njegova glavna karakteristika bila je činjenica da Ukrajina može samostalno da saziva sastanke ako je potrebno.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu