RUSIJA: Neutralne zemlje i međunarodne organizacije ne podržavaju mirovni plan Zelenskog

Obavezno pročitajte

Kijev ne uspeva da uključi neutralne zemlje i međunarodne organizacije u realizaciju svoje „mirovne formule“, rekao je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Što se tiče sastanaka povodom takozvane ‘mirovne formule’ (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog, koliko znamo Kijev i dalje bezuspešno pokušava da uključi neutralne zemlje i međunarodne organizacije u realizaciju tačaka svog plana“, rekao je Nebenzja.

- Advertisement -

On je istakao da nema znakova da su uspeli da uvuku Ujedinjene nacije u diskusije, pogotovo što je generalni sekretar organizacije Antonio Gutereš više puta govorio da se po pitanju Ukrajine vodi principom nepristrasnosti.

Nebenzja je naglasio da sve što Ukrajinci govore o međunarodnoj podršci takozvanog „plana Zelenskog“ treba proveravati i voditi se činjenicama, između ostalog i „nedavnom izjavom G20 o ukrajinskoj krizi“.

Krajem juna u Kopenhagenu su održani pregovori o Ukrajini u kojima su učestvovale zemlje G7, neke članice BRIKS i Ukrajina. Tom prilikom je razgovarano o načinima realizacije takozvane „mirovne formule“ Zelenskog. U Moskvi smatraju da je taj plan nema dodira sa stvarnošću. Nakon toga je sastanak u tom formatu održala i Saudijska Arabija u Džedi.

U deklaraciji koja je usvojena nakon nedavno održanog samita G20 u kontekstu događaja u Ukrajini navodi se da sve strane moraju da se uzdrže od vojne pretnje i primene sile u cilju osvajanja teritorija. Britanski list „Fajnenšel tajms“ je konstatovao da je deklaracija udar za zapadne zemlje jer ne postoji globalni konsenzus o podršci Ukrajini.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković o obdukciji ubijenih Srba: Šta Priština lažira, zašto je Euleks isključen iz istrage?

Ne zna se zbog čega Euleksu nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa nakon...

Još priča na sličnu temu