20.5 C
Belgrade
ponedeljak, 26 oktobra, 2020

RODITELJI MASOVNO ZOVU HITNU: Deca žele da im se ubiju, POSLEDICE POLICIJSKOG ČASA!

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

Roditelji sve češće traže pomoć od hitne pomoći

Vest da se Hitnoj pomoći u Beogradu za jednu noć javilo petoro uplašenih roditelja jer su njihova deca, stariji tinejdžeri, pretili da će se ubiti, zabrinula je javnost.

Lekari kažu da je to apel mladih ljudi, da time traže pomoć, a da je to način da skrenu pažnju na sebe, jer nemaju emocionalnu podršku i razumevanje okoline.

- Advertisement -

Mirjana Jovanović, direktor Klinike za psihijatriju KC Kragujevac, kaže za Tanjug da postoji više faktora za autodestruktivno i suicidalno ponašanje kod mladih i da su to različiti problemi u društvu, socijalni problemi među vršnjicima, vršnjačko nasilje.

Pojašnjava da razlog može biti i porodična problematika – razvod roditelja ili stalne svađe, razne vrste fizičkog ili seksualnog nasilja, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, problemi sa zdravljem.

Promene u ponašanja mogu da ukažu da mlada osoba razmišlja o samoubistvu. Neki prvi znaci su povlačenje u sebe, izolacija, prestanak druženja sa dosadašnjim prijateljima, autodestruktivna rizična ponašanja.

- Advertisement -

Suicidalne namere, navodi naša sagovornica, ispoljavaju se i kroz neka interesovanja na internetu kao što su traganje za lekovima kojima čovek može da se ubije, oružje. Znak mogu biti i ekstremne promene raspoloženja, česte priče o smrti, izjave kao što su ‘voleo bih da sam mrtav’, ‘bolje da se nisam ni rodio“.

„Alarm roditeljima treba da bude i ukoliko se dogodi da dete poklanja drugima svoje lične stvari koje su mu posebno drage bez posebnog razloga, zatim izražavanje bespomoćnosti ili osećaj da smo zarobljeni, da nema izlaza iz trenutne situacije, promena nekog obrasca ishrane, obrasca spavanja“, pojašnjava Jovanović.

Neka deca od 14 do 20 godina počinju da konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance. Poslednje istraživanje, rađeno među srednjoškolcima, pokazalo je da je 25 odsto tinejdžera probalo marihuanu, dok je osam odsto redovno koristi. Neku drugu drogu, probalo je 10 odsto srednjoškolaca, a jedan odsto je redovno koristi.

Jovanović pojašnjava da kod starijih adolescenata nije dovoljno razvijeno analitičko mišljenje o posledicama takvog ponašanja. „Oni obično nešto urade pa kažu nisam ni razmišljao do čega može da dovede. Jednostavno u mozgu analitičko mišljenje nije razvijeno do kraja. Sa jedne strane su burne emocije, sa druge strane nemogućnost da se sagledaju sve posledice i u tom raskolu, u toj frustraciji nastaju ideje o samoubistvu“, navodi ona.

- Advertisement -

SAD postoje istraživanja koja pokazuju da su samoubistva među tinejdžerima na drugom mestu kao uzrok smrtnosti. U Srbiji nisu rađena istraživanja te vrste, ali se pretpostavlja da je slična situacija.

„Za roditelje je veoma važno i da poznaju digitalni svet svoje dece, da znaju šta ih interesuje na internetu, da prate njihov digitalni život, da prate šta objavljuju na društvenim mrežama, sa kim komuniciraju, da prate video igrice koje vode ka suicidu“, pojašnjava Jovanović.

Podseća da je 2014. i 2015. godine bila aktuelna video igrica „plavi kit“ za koju je potvrđeno da je dovela do 130 samoubistava među tinejdžerima.

Pred roditeljima je danas veliki i težak zadatak, jer moraju da poznaju mnogo toga, da razumeju kako izgleda anksioznost, depresija, da prate digitalan život svoje dece, da se razumeju u tehniku, kaže Jovanović.

Čim se uoče promene važno je potražiti pomoć od psihijatra, psihologa. Dobar put je da prvo školski psiholog popriča sa detetom, pa tek onda da potraži pomoć dalje, kliničkog psihologa i psihijatra“, navela je ona.

Veliki problem je, kako kaže, što u Srbiji nema dovoljno dečjih psihijatara – svega četrdesetak.

„U Kragujevcu ima samo jedan dečji psihijatar što je malo. Imate psihologe koji mogu da pomognu . Adultni psihijatri(za odrasle) mogu da se pozabave uzrastom od 16 do 18 godina, međutim ispod 16 godina to je posao dečjih psihijatara. To je posao pred državom da taj problem rešava u budućnosti“, zaključila je ona.

SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

PLANETA GORI, A MEDIJI ĆUTE: Ratovi na ulicama zbog „korona okova“ (VIDEO)

Uvođenje novih oštrijih mera u borbi protiv širenja virusa korona širom Evrope pokrenulo je talas nasilnih protesta. Tokom vikenda došlo je...

KORONA NACISTI: 2. talas, Biološko oružje, maskirani svet i novi fašizam, MASKE ZA BUDUĆI RAT!

ŠTA SE ZBIVA ZAISTA?Šta se zbiva kod nas i u svetu u doba „resetovanja“ putem trovanja koronom?Slobodan Erić,...

USTAJ NARODE: Vučić uvodi polijski ČAS! Povećati broj zaraženih!

Vučić i njegove namereBeograd -- Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio da o uvođenju "najoštrijih" mera treba razmišljati ukoliko...

DA SE SVI USREĆIMO: Vučić će prvi da primim vakcinu protiv kovid-19!

Vučić o primanju kovid-19 vakcinePredsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obraća se nakon sednice Predsedništva SNS-a,...

GENERAL NIJE MOGAO VIŠE DA ĆUTI: Legija mi je spasio život, otkrio zašto je ubijen Đinđić 2003. GODINE!

General Radosavljević i ispovestGeneral Goran Radosavljević Guri živi je svedok i aktivni učesnik novije srpske istorije. U...