REDAKCIJA KOLEGIJUMA: Pokušaj da se na RTS gleda kao na polugu ili batinu

Obavezno pročitajte

Svi pritisci, razni oblici nasilja i pretnje kojima je Javni servis izložen u dužem periodu imaju u osnovi sličnu pozadinu – pokušaj da se na RTS gleda kao na polugu, ili batinu, putem čega se, mimo ustavnih i regularnih puteva, dolazi na vlast, navodi se u saopštenju Кolegijuma RTS-a.

Saopštenje prenosimo u celini.

- Advertisement -

„U prilično dugom vremenskom periodu zaposleni u RTS-u izloženi su raznim oblicima nasilja ‒ od nasilnog upada s testerama u zgradu RTS-a i redovnih protesta ispred zgrade Javnog servisa, pa sve do verbalnog nasilja na javnim mestima i huškanja mnogih političara, drugih medija i društvenih mreža.

To nasilje je neretko praćeno i ozbiljnim pretnjama i pozivima na linč zaposlenih. Кreće se u rasponu od pominjanja dugih cevi i tvrdnji da bi RTS i danas bio „legitiman“ vojni cilj kao i u vreme NATO-vog bombardovanja, kada je u našoj kući ubijeno šesnaestoro ljudi, pa do pretnji zaposlenima da će ostati bez posla kad „zdrave snage“ u RTS-u, uz pomoć ulice, preuzmu Javni servis.

Svi ovi pritisci imaju u osnovi sličnu pozadinu – pokušaj da se na RTS gleda kao na polugu, ili batinu, putem čega se, mimo ustavnih i regularnih puteva, dolazi na vlast.

S obzirom na to da od novinarskih udruženja, kao ni sa raznih evropskih adresa, gotovo nikada ne stižu reakcije na ovakvu vrstu nasilja nad našom kućom (na svim tim adresama inače burno reaguju ako u dvorište neke druge televizije padne poneki letak preteće sadržine), vredelo bi sve učesnike u javnom prostoru podsetiti na neke činjenice.

• Na Javnom servisu postoji nulta tolerancija za svaki oblik nasilja na ekranu i van njega. Za govor mržnje i agresiju u našim programima nema mesta. RTS nije mesto za dilere mržnje i netrpeljivosti.

• Ne postoji nijedna inicijativa ili akcija protiv bilo kog oblika nasilja ili neke druge negativne pojave, ili za pomoć ugroženima i lečenje teško obolelih, a da RTS u takvu akciju nije aktivno uključen, i to kontinuirano.

Samo neki od primera su da je RTS, uz Ministarstvo prosvete, pokretač kampanje protiv vršnjačkog nasilja (pokrenute još 2018. godine), kao i izgradnje treće Sigurne kuće za žene i decu, žrtve porodičnog nasilja 2011. godine sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji RTS-a pod nazivom „Gradimo sigurnu kuću“.

• Svoj posao obavljamo bez tabloidizacije ili svireposti karakteristične za većinu ovdašnjih medija.

• Na RTS-u nema mesta za rijalitije u kojima se podilazi primitivizmu, najnižim strastima i gledaocima nudi štimung „plavog mosta“.

• RTS podržava s

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu