IZVESTILAC UN: Srbija hitno da preduzme mere protiv govora mržnje i podela

Obavezno pročitajte

Srbija mora da preduzme trenutne i efektne mere protiv govora mržnje i retorike podela, koje podgreva nasilje u društvu, rekla je ekspertkinja UN Irena Kan.

Ona je to izjavila povodom dve masovne pucnjave u Srbiji, koje su izazvale velike proteste.

- Advertisement -

„Pucnjave su traumatizovale celu zemlju. Nesavesno je koristiti ovu tragediju kao još jednu priliku za raspirivanje mržnje, satanizovanje i ocrnjivanje slobodnih medija, zaštitnika ljudskih prava, političkih protivnika i drugih koji su kritični prema vlasti“, istakla je Kan, koja je specijalni izvestilac UN za slobodu mišljenja i izražavanja.

Ona je napomenula da je hiljade ljudi izašlo na ulice, tražeći odgovornost za zločine, bolju kontrolu naoružanja i snažnu akciju protiv govora mržnje i podsticanja na mržnju i nasilje u tabloidnim medijima.

„Umesto da promovišu pravdu i odgovornost, čini se da su nedavni govori, uključujući i one članova Vlade Srbije, podstakli uznemiravanje, pa čak i fizičke napade na opozicione političare, novinare i aktiviste“, rekla je.

Tokom zvanične posete Srbiji u aprilu, Irena Kan je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog tabloidnih i populističkih medija, koji promovišu i pojačavaju toksične izjave političara i zvaničnika, kao i zbog neuspeha medijskog regulatornog tela da preduzme mere protiv tih medija.

„Sloboda izražavanja je osnovno pravo koje mora biti zaštićeno u svakom trenutku, ali međunarodno pravo je jasno da to nije dozvola za uznemiravanje, zastrašivanje ili pretnju kritičkim glasovima“, naglasila je ona.

Dodala je da je trenutna klima političkog diskursa u Srbiji duboko uznemirujuća.

„Vlada Srbije mora odmah da istraži i sankcioniše zastrašivanje, pretnje i podsticanje na nasilje, posebno od strane državnih službenika i da obezbedi da sve institucije i državni organi poštuju smernice UN o borbi protiv govora mržnje uz očuvanje slobode izražavanja“, zaključila je Irena Kan.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu