REČ I MISAO: Klan Bajden i ukrajinska kriza

0
235


Događaji u Ukrajini ulaze u svoju završnicu. Sada u ulozi američkog predsjednika, Džozef Bajden nastavlja posao koji je počeo još od vremena vlasti ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Poslednja eskalacija nastala gomilanjem prvo trupa sa ukrajinske a zatim i sa ruske strane dostigla je vrhunac. Paralelno sa događajima u Ukrajini veliki energetski projekat Severni tok 2 ulazi u završnicu, te je situacija vrlo napeta. Međutim to je samo vrhunac čitave predistorije uloge porodice Bajden u ovoj krizi.

Uloga porodice Bajden u „Majdanu“ bila je više nego indikativna, kada je lično Bajden izvršio pritisak na Janukoviča da povuče specijalnu policiju „Berkut“ sa ulica Kijeva kako bi prevrat bio omogućen. Međutim porodica Bajden više će biti poznata za finansijsku proneveru vezanu sa firmom „Burizma“ i skandalu koji je izbio sa vrhovnim tužuocem Ukrajine Viktorom Šokinom. U istraživačkom dokumentarcu Igora Damjanića „Kako su Bajdenovi pljačkali Ukrajinu“ (www.youtube.com/watch?v=bH_7_LMiYVI)

objavljena su svedočanstva učesnika pomenutih korupcionaških afera. Vrhovni tužilac Šokin u dokumentarcu svedoči o tome kako je ukrajinski predsednik Petr Porošenko vršio pritisak na njega da zatvori slučaj „Burizma“, jer ako to ne učini Ukrajina neće dobiti neophodnih milijardu dolara pomoći od Amerike.


Bahatost Džozefa Bajdena išla je dotle da je otvoreno tome govorio na konferenciji „ako se ne igra po njegovim pravilima“ nema pomoći. Ukrajina sa ovako inkriminišućim materijalom zaista pokazuje kako izgleda država parija.
Kontraverze sa ovim slučajem nisu prestale ni nakon što je Šokin podneo ostavku, jer je nastavio privanto da se bavi slučajem „Burizma“ i malverzacijama Bajdenovog sina Hantera. Ulje na vatru dodalo je i to da je u septembru 2019. na letovanju u Grčkoj preživeo trovanje živom, čija je koncetracija u krvi bila pet puta veća od dozvoljene. Kako su utvrdili lekari u Beču koji su mu jedva spasili život, takva koncetracija žive nije bila mogla uneta u krv bez strane „pomoći“.

U istom dokumentarcu objavljeni su i audio snimci prestretnutih razgovora gde se jasno može videti kako Džosef Bajden direktno utiče na Petra Porošenak da reši kadrovska pitanja tako što će smeniti nepodobnog tužioca Šokina. Takođe i odgovori Petra Porošenka da je posao uspešno obavljen.

Da je čast vrlo često iznad „pritisaka odozgo“ pokazao je i novi vrhovni tužilac Juri Lutsenko koji je došao na Šokinovo mesto. Javno je svedočio o tome da se američka ambasadorka u Kijevu Marija Jovanović mešala u istragu i vršila pritiske oko kadriranja u tužilaštvu Ukrajine. I ako je ona to poricala, dokumente koje je tokom intervjua pokazao novi tužilac Lutcenko jasno su potvrdili da ambasadorka nije govorila istinu.

Trenutno se vodi postupak protiv bivšeg predsednika Petra Porošenka usled optužbi da je stavio Ukrajinu u podređeni položaj u odnosu na strani faktor(Ameriku) u slučaju (Ukrainegate).


Autor: Slaviša Batko Milačić – analitičar

Ostavite komentar