REVOLUCIJA: Kamionom razvalili kapiju, upali u zgrade vlade i parlamenta

Obavezno pročitajte

Zgrade vlade i parlamenta nisu zaštićene uspešno

Biškek — Demonstranti u Kirgistanu upali u zgrade vlade i parlamenta i oslobodili bivšeg predsednika i premijera iz zatvora. Povređeno oko 590 osoba.
Neredi su u glavnom gradu Kirgistana Biškeku izbili zbog rezultata izbora. Policija je protiv demonstranata koristila i gumene metke, suzavac kao i vodene topove, ali su građani Biškeka bili „nadmoćniji“ i upali su u zgrade.


Tass prenosi saopštenje Ministarstva zdravlja prema kojem je u sukobima sa policijom koji su prethodili upadu u parlament povređeno 590 ljudi, od kojih je 150 hospitalizovano. Takođe, povređeno je 190 pripadnika snaga reda.

- Advertisement -

Parlamentarni izbori su bili održani u nedelju, a čim su izašli preliminarni rezultati, piostalice opozicionih snaga, koje nisu uspele da pobede, izašle su na ulice Biškeka i nastao je haos.

Demonstranti su najpre kamionom razvalili kapiju ispred „Bele kuće“, gde su smeštene najviše državne institucije Kirgistana, a potom su upali u zgrade. Prema izveštajima sa terena, svega nekoliko minuta pre upada u zgradu parlamenta primećen je konvoj automobila kako napušta to zdanje, tako da kada su demonstranti upali unutra nisu zatekli ni jednog zvaničnika.

Demonstranti su potom oslobodili iz zgrade zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova.

Svetske agencije su prenele i da je u „Beloj kući“ izbio i požar, koji je brzo ugašen.

Očekuje se da se „oslobođeni“ Atambajev večeras obrati javnosti.

Atambajev je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije, nakon sukoba sa naslednikom Soronbajem Jenbekovim.

Atambajev, koji je bio predsednik od 2011. do 2017. godine, uhapšen je u avgustu prošle godine.

Optužen je za korišćenje sile protiv proipadnika policije, organizovanje masovnih protesta, ubistvo i pokušaj ubistva, uzimanje talaca i druge zločine, uključujući korupciju.

Učesnici protesta oslobodili su iz kaznene kolonije u selu Moldovanovka i bivšeg premijera Sapara Isakova koji je predvodio vladu 2917. i 2018. godine.

Opozicione grupe zauzele su još nekoliko zgrada, među kojima i sedište gradonačelnika Biškeka i imenovali vršioca dužnosti šefa nacionalne bezbednosti, državnog tužioca i komandanta glavnog grada, prenosi Rojters.

Prema izveštajima lokalnih medija, guverneri nekoliko provincija podneli su ostavke.

Na izborima u nedelju, stranka Birimdik (jedinstvo), koju predvode pristalice predsednika Soronbaj Ženbekova, osvojila je 24,45 odsto glasova, prema nezvaničnim rezultatima koje je objavila izborna komisija.

Odmah iza nje je stranka Mekenim Kirgistan (Domovina) sa 23,95 odsto glasova, na čijoj listi su bivši članovi koalicije i bivši poslanici opozicije.

Riskeldi Mombekov, opozicioni kandidat na predsedničkim izborima iz stranke Ata Mekan, rekao je da je predsednik obećao poštene izbore, ali nije održao reč.

Zatražio je od izborne komisije da poništi izbore u roku od 24 sata.

U zemlji od 6,5 miliona ljudi često dolazi do političke nestabilnosti. U poslednjih 15 godina dva predsednika su svrgnuta u neredima, a treći je u zatvoru nakon razlaza sa naslednikom.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu