31.5 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

(VIDEO) NAROD PONIŽEN: Vučić sinoć prekršio USTAV REPUBLIKE SRBIJE!

NAJČITANIJE

- Advertisement -
Ustav Srbije

Položaj predsednika RepublikeČlan 111.Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije.NadležnostČlan 112.Predsednik Republike: 
1. predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, 
2. ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom, 
3. predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, 
4. predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom, 
5. postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga Vlade, 
6. prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, 
7. daje pomilovanja i odlikovanja, 
8. vrši i druge poslove određene Ustavom.


Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske.

Predsednik države, što se nadležnosti tiče, ako poštuje Ustav ne bi mogao da se ponaša pre svega kao da je predsednik samo onih koji su glasali za SNS, ne bi mogao kao predsednik da iznosi brojne optužbe na račun građana i ne bi se bavio bolnicama, školama, fabrikama.

Ustav Republike Srbije nalaže da predsednik države ne može biti u isto vreme i predsednik stranke i predsednik svih građana, što je juče prekršeno kada je kao predsednik stranke postavljao mandatara za saziv skupštine.

Ministar u tehničkom mandatu Siniša Mali izjavio je, posle sednice Predsedništva SNS, da su jednoglasno prihvatili predlog predsednika te stranke Aleksandra Vučića za mandatara za sastav nove Vlade. Naveo je da će detalje i ime reći Vučić u obraćanju u 20h. Vučić je rekao da su rotacije među sadašnjim članovima Vlade moguće, ali da želi novu energiju i nova lica, preneo je Mali, dodajući da će u narednih sedam dana biti održana još jedna sednica Predsedništva SNS na kojoj će se razgovarati o novim članovima Vlade.

- Advertisement -

Sednica Predsedništva SNS-a počela je oko 17h, a reporterka N1 javila je da su već oko 16.20 počeli da dolaze stranački funkcioneri. Sednicom je predsedavao lider SNS Aleksandar Vučić i završila se nešto pre 18.15.

Potom se javnosti obratio Mali koji je preneo da je doneta jednoglasna odluka o mandataru za sastav nove Vlade, koga je predložio Vučić. Takođe je istakao da će zadatak novog predsednika Vlade biti nastavak ekonomskih reformi. Dodao je i da će se predsedništvo sastati još jednom u narednih nedelju dana, „najkasnije do ponedeljka“, kako bi razgovarali o ministarskim mestima.

Srbij,
Beograd, 22. novembra 2019 -Ministra finansija Sinisa Maliog danas su na ulazu u Dom narodne skupstine sacekali novinari, kojima je na pitanje kako se danas oseca nakon odluke Odbora za etiku BU i da li ce podneti ostavku koju trazi opozicija, odgovorio da je mnogo truda ulozio tokom skolovanja i da mu je tesko da prihvati odluke, kako kaze, politicke komisije. Porucio je da ce se boriti i svojim angazmanom dokazati svoje znanje, kao i da je narod najbolji sudija, a ne politicke komisije.FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC/ nr

On nije želeo da, u obraćanju novinarima posle sednice Predsedništva SNS, kaže ime budućeg mandatara, objasnivši da će to da uradi Vučić, shodno svojim ustavnim ovlašćenjima.

- Advertisement -

Mali je istakao da su pred sledećom vladom tri važna zadatka, pre svega dalji rast ekonomije i privrede, i rast plata i penzija, zatim jačanje vojne moći i zdravstvene moći stanovništva.

Mali je istakao da se Srbija na pravi način bori sa kovidom 19, a da se u toj borbi pokazalo se ulaganje stotina miliona evra u zdravstvo isplatilo.

Na pitanje novinarke N1 da li vidi sebe na mestu ministra finansija i u narednoj Vladi, Mali je rekao da o kadrovskim rešenjima nije raspravljao ali da bi on uvek bio u timu SNS.

Čelnici SNS pred sednicu Predsedništva nisu se obraćali novinarima.

Izvor: N1

U sedište stranke na Novom Beogradu Vučić je došao nešto pre 17h, a pre njega stigli su i visoki funkcioneri i članovi stranke Ana Brnabić, Zorana Mihajlović, Marija Obradović, Goran Knežević, Irena Vujović, Goran Vesić, Boško Ničić, Biljana Popović Ivković, Marko Đurić, Aleksandar Martinović, Zoran Đorđević i drugi.

Pred sam početak sednice u sedište stranke stigli su Nebojša Stefanović, Radomir Nikolić, Jadranka Joksimović, Igor Mirović i Milenko Jovanov.

Tokom uključenja uživo N1 u program, oko 17h, čula se buka pošto je Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova došao i danas da govori o tome ko ruši Srbiju.

Cilj mu je, kako je rekao i da ometa uključenje N1.

U Srbiji su 21. juna održani izbori na kojima je SNS odneo ubedljivu pobedu. Dve trećine mesta u parlamentu, 188 mandata, osvojila je ta stranka.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: