(VIDEO) Tajkuni zbog izgradnje MHE dinamitom razneli stene kroz koje teče Bistrica! NASTRADALE RIBE…

Obavezno pročitajte

Na području sliva reke Vlasine do sada je izgrađeno oko četrnaest mini hidrocentrala, a trenutno se gradi treća na reci Bistrici, zbog čega je reagovala neformalna grupa „Bitka za Vlasinu“, navodeći da je priroda devastirana, da u reci nema dovoljno vode za biološki minimum, ali ono što je posebno priviklo pažnju jeste da su, tvrde, dinamitom uklonjene milenijumima brušene stene kroz koje je reka Bistrica prolazila.

Javnosti i nadležnim organima javnim pismom obratio se jedan od članova ove neformalne grupe Saša Mladeonović, rodom iz Vlasotinca, koje prenosimo u celosti:

„Kako obično biva sa poštovanjem našeg zakonodavstva u bilo kojoj životnoj sveri, zakon služi da se krši, falsifikuje ili ismejava.

I ptice znaju da iza kompletnog projekta izgradnje MHE stoji ozbiljna intersna grupa koja na brzinski način želi da dođe do novca i koja nema nikakvo poštovanje niti prema budućnosti, a još manje prema prošlosti.

(UŽIVO) POBUNA U RAKITI: Građani čupaju cevi iz reke

Ali isto tako verujem u ostatke vašeg profesionalizma  i lično ne dozvoljavam da mi neko otima rodni prag i od njega pravi prostor za deponovanje otpada bilo kakve vrste. A naše reke postaju upravo to-otpad.

Dakle, s obrzirom da svi znate o čemu se radi, i da smo slali zvaničan dopis Opštini Vlasotince, a od građevinskog inspektora dobili odgovor koji je svojim sadržajem uvredljiv za logiku jedne odrasle osobe, ja, kao poniženi građanin ove zemlje i meštanin svoga kraja, od vas zahtevam:

-Da se pod hitno izvrši kompletan nadzor od strane vodoprivrednog inspektora, građevinskog i inspektora zaštite životne sredine na lokaciji –MHE Suknari i da se na licu mesta utvrdi pokolj koji se dešava nad rekom Bistricom, levom pritokom reke Vlasine, u ataru sela Donjeg -Dejana. Da se utvrde posledice na živi svet sa osvrtom na zaštićene vrste.
-Da se pokrene javna rasprava o štetnosti MHE na području Vlasine i produži sa moratorijumom izgradnje.
-Da se transparentno objavi datum javne rasprave a ne kao što je dosadašnja praksa da se to radi krišom da niko ne zna.

Prilikom obilaska zatečeno je sledeće stanje:

Gradilište nije obeleženo, iako je građevinski inspektor u odgovoru rekao da jeste.

Gradilišna tabla izbledela sa neizmenjenim i nejasnim podacima o izgradnji

Vrši se ukopavanje cevi za derivaciju u koritu reke .

Smatramo da je količina vode koja je namenja za biološki minimum nedovoljna i da je već napravljena ozbiljna šteta na devastaciji živog sveta.

Radovi se obavljaju bez uslova i mišljenja Zavoda za zaštitu prirode.

U prilogu pisma šaljem vam fotografije sa lica mesta a video materijal možete pogledati na našoj fejsbuk grupi „Bitka za Vlasinu“.

U nizu Bistrica pre izgradnje prve elektrane. U njoj je živela i pastrmka koje danas nema više, kao ni drugih riba.

Obraćam vam se jednom jedinom molbom, a to je da ne tražite razloge da se proglašavate nenadležnim i da birokratski prebacujete lopticu sa jedne kancelarije na drugu već da se uhvatite u koštac sa problemom kao što je samoorganizovana grupa građana „Bitka za Vlasinu“ to učinila.

Napominjem da u vremenu časti i obraza, ljudi bi i zbog manjih poraza na sebe dizali ruku, ali mi se zadovoljavamo da samo prestanete da se plašite i shvatite da je u pitanju život vaših potomaka koji se teraju sa rođene zemlje.

I umesto da smo godinama unazad razgovarali kako da se te reke iskoriste kroz njihovu lepotu u razvoju eko turizma ili razmišljanju o mogućnostima korišćenje obnovljivih izvora energije, mi ovde sada govorimo o golom opstanku!

A kako drugačije kada je za to potrebno znanje, a ne kvalifikacija partijskog klona ili poltrona i na uštrb sebe i svoje dece. I to ne od sada, već decenijama unazad…

I za kraj fotografija stena koje su bezumnici srušili dinamitom…“

Poslato:

Ministarstvu zaštite životne sredine
Načelniku Jablaničkog upravnog okruga
Predsedniku Opštine Vlasotince
Načelniku opštinske uprave Vlasotince
Opštinskom građevinskom inspektoru, Vlasotince
Vodoprivrednom inspektoru
Zavodu za zaštitu prirode, Niš

Foto i video sa fejsbuk stranice „Bitka za Vlasinu“

Sourcenewspanel

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu