PLJUŠTE OTKAZI RADNICIMA KOJI NISU NAPREDNJACI U JKP „ŠUMADIJA“: Zapošljavaju Vučićeve satrape i botove!

Obavezno pročitajte

Odlukom onih koji su umislili da su moćni, iz JKP „Šumadija“, od 1. avgusta 2021 godine, bez posla je ostao 21 radnik iako većina njih radi više od pet godina u ovom preduzeću, i po oceni neposrednih rukovodilaca dobro su izvršavali svoje radne zadatke. Na njihova mesta su dovedeni drugi radnici, opravdano sumnjamo, po kriterijumu pripadnosti partiji, navodi se u zajedničkom saopštenju Sindikalne organizacije JKP „Šumadija“ i Saveza samostalnih sindikata Kragujevac koje su potpisali predsednici Miodrag Grujičić i Jugoslav Ristić.

– Jedan od tih umišljenih moćnika JKP, kreator ovih događanja, javno tvrdi da je on odgovoran samo predsedniku Vučiću! U čije ime su onda ovi radnici ostali bez posla? Zakonitost njihovog otkaza nije upitna, bili su to radnici iznajmljeni preko agencije za iznajmljivanje radnika i istekao im je Ugovor o radu. Pojedini skoro po deceniju u ovom statusu, sa stalnom neizvesnošću, mada je većina obavljala teške i vitalne poslove, kao što su radnici i vozači na kamionima smećarima, na održavanju zelinih površina i slično. O moralu je ovde reč, ne znamo da li će razumeti? Neke porodice će patiti zbog ovoga.

Ilustrativan je primer Ivane Milošević koja je u ovom preduzeću radila od 2012 godine, pored rukovodioca sektora jedini master inženjer saobraćaja u preduzeću koje se bavi i javnim prevozom, koja  je takođe ostala bez posla. Ona je majka troje dece, među 600 zaposlenih u ovom preduzeću za nju nema mesta. Nedavno su joj rekli da joj je izvršni direktor poručio da treba da promeni sindikat, što ona nije učinila. Možda je baš zato dobila otkaz jer su se njeni rukovodioci pisanom izjavom izjasnili da je ona dobar radnik. Želimo da im poručimo, moćan je samo narod! – zaključuje se u saopštenju oba sindikata.

- Advertisement -

Kada su se novinari portala Kragujevačke.rs obratili za direktoru JKP „Šumadija“ Marku Vujnoviću, umesto razgovora dobili su saopštenje koje zajedno potpisuju direktor i portparolka Marina Arsenijević. Oni najpre objašnjavaju proceduru kako se angažuju radnici preko Agencije za privremeno zapošljavanje, a onda su prešli na stvar.

– Napominjemo da svi radnici koji su radno angažovani u JKP „Šumadija“ imaju zasnovan radni odnos na neodređeno vreme u Agenciji i kod njih su u radnom odnosu, a u JKP „Šumadija“ su angažovani za određen vremenski period koji je definisan ugovorom. Sva prava i obaveze zaposlenih jasno su definisana ugovorom. Kako je prethodni ugovor istekao 31. 07. 2021. godine, a od 01. 08. 2021. godine počeo da važi novi, prestala je i potreba za angažovanjem određenog broja zaposlenih (21 zaposleni), delom zbog prestanka potrebe za obavljanjem određene vrste posla, a delom što jedan broj zaposlenih nije zadovoljio uslove za obavljanjem poverenih poslova.

Članom 3. ugovora – usluge lizinga radne snage od 22. 07. 2021. godine jasno su definisana radna mesta sa potrebnim brojem izvršilaca. Na određena radna mesta su ponovo radno angažovani zaposleni koji su obavljali te poslove na osnovu prethodnog ugovora, na neka su angažovana nova lica, a pojedinim licima je otkazano radno angažovanje jer je smanjen broj izvršilaca na tim pozicijama.

Miodrag Grujičić, predsednik Sindikalne organizacije JKP „Šumadija“ ne spori da je sve urađeno po zakonu, ali su se pobunili zato što su ti radnici dugo godina radili kod njih u firmi i zadovoljili svojim radom, mada ne baš svi, ali osmoro njih jesu. Išli su kod gradonačelnika Nikole Dašića kako bi bar revidiran spisak opstao, iako je to interna stvar. On ih je uputio na rukovodstvo preduzeća.Ilustracija FOTO: Beta JKP FOTO: Beta

– Nismo uspeli da sklopimo dogovor sa direktorom, ni sa revidiranim spiskom. Zato smo i uputili zajedničko saopštenje javnosti, jer na spisku se nalaze ljudi koji to ne zaslužuju. Recimo, na smeću je radio pet-šest godina Zoran Vasić, koji ima sina sa bolesnim srcem. Ivana Milošević je završila Saobraćajni fakultet i ima troje dece, radi od 2012. godine, a nema ni jednu mrlju u radu. Njeni neposredni rukovodioci su nam poslali odgovor da je odličan radnik i da bi voleli da je vide u svom timu – kaže Mirdrag Grujičić.

Direktor Vujnović nije pristao na kompromis, jer za svakog koga je otpustio imao je neko objašnjenje od neposrednih rukovodilaca i rekao je da je to – to i da nema mesta pregovorima, osim u dva slučaja. Reč je o Veliši Veliću, ali ne u „Čistoći“ nego u „Zelenilu“, koji ima astmu i Ivanu Mihajloviću iz GAS-a, mada ni od toga nema ništa.

Trenutna klima u preduzeću od 583 stalno zaposlena radnika iz sedam združenih preduzeća nije baš dobra jer ima dosta zaposlenih preko agencije. Zaključno sa 31. julom bilo ih je 189 na taj način, a u konkursnoj dokumentaciji predviđeno je 202 radnika. Za prvih šest dana avgusta zaposleno je 12 novih radnika, mada su i posle toga kandidati dolazili na razgovor. Što se rukovodećih pozicija tiče smenjen je samo rukovodilac reciklažnog centra, a postavljen je vozač kamiona, iako fali četiri vozača smećara. Prosečna zarada je 61.000 dinara.

Kako kaže Grujičić, sada su svi u strahu. Ne može da veruje da neko posle osam godina rada ne zadovoljava. Malo je čudno. To mišljenje deli i Slađan Karadžić, sekretar sindikalne organizacije JKP „Šumadija“ i ujedno predsednik Nadzornog odbora Sindikata komunalaca Srbije.

– Ne vidim perspektivu firme ako se ovako nastavi, s obzirom na ono što se dešava u JKP „Šumadija“. Treba primeniti strategiju pravi čovek na pravom mestu, a ne da se gledaju neke druge okolnosti i drugi činioci. Ne mogu da tvrdim da je politika umešala prste, ali mi sumnjamo da se pravi prostor za podobne partijske ljude, ali ne možemo da dokažemo. Ako se ne spreči ova situacija obavestićemo Beograd – kaže Karadžić.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Američki ambasador optužio Srbe za nasilje na Kosovu i Metohiji i napad na NATO vojnike

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer optužio je na svom Tviter profilu Srbe za eskalaciju nasilja na severu Kosova. On...

Još priča na sličnu temu