PREDAK TURČIN MU OSTAVIO SRBIJU U NASLEDSTVO: Srpski narod crkava od gladi, Omeragić na funkciji u „Putevima“ 15 godina, a sme samo četiri!

Obavezno pročitajte

Iako Zakon o javnim preduzećima ograničava mandat rukovodstvu na četiri godine, član Nadzornog odbora Putevi Srbije Bajram Omeragić nalazi se na toj poziciji otkako ovo preduzeće postoji – punih 15 godina, objavio je antikorupcijski sajt Pištaljka.JP JP „Putevi Srbije“

Njegov staž duži je i od staža vršioca dužnosti direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka, o kome su mediji pisali kao o najdugovečnijem vršiocu dužnosti direktora jednog javnog preduzeća u Srbiji, a koji tu funkciju obavlja i pošto je Državna revizorska institucija ustanovila da Putevi Srbije nepravilno posluju, piše Pištaljka.

Prema poslednjem izveštaju iz registra Agencije za sprečavanje korupcije, Omeragićeva naknada u Putevima Srbije mesečno iznosi 53.000 dinara, dok je prethodnih godina bila nešto manja – oko 43.000 dinara.

- Advertisement -

U nadzorni odbor „Puteva Srbije“ Omeragić je prvi put imenovan 2006. godine, a do 2012. godine obavljao je funkciju predsednika.

Kako se navodi, poslednje imenovanje Omeragića dogodilo se 3. juna pred istek mandata kada je rešenjima Vlade Srbije na istoj sednici on razrešen i ponovo imenovan u isti nadzorni odbor, opet bez ikakvog obrazloženja, a jedina razlika ovoga puta je što je izabran za „nezavisnog člana“.FOTO: PrintscreenFOTO: Printscreen

Prema Zakonu o javnim preduzećima nezavisni član, između ostalog, ne može biti član neke stranke. Omeragić je bio predsednik Političkog saveta Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejmana Ugljanina, a kako je rekao za Pištaljku, istupio je 2014. godine i trenutno nije ni u jednoj partiji.

Omeragić je vlasnik i direktor firme za trgovinu na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima „Baksem“ iz Novog Sada koju je osnovao u maju ove godine i prokurista društva „Mobi Gas“ za proizvodnju industrijskih gasova koje, prema poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju za 2019. godinu, beleži značajne gubitke u iznosu većem od 13 miliona dinara, piše Pištaljka.

Na pitanje portala kako je moguće da uprkos zakonskim ograničenjima bude deo nadzornog odbora čitavih 15 godina, Omeragić je rekao: „To nije pitanje za mene, ja sam sebe ne biram“.

Omeragić je od 2016. do 2020. godine bio posebni savetnik potpredsednika Vlade i ministra trgovine i turizma Rasima Ljajića za šta je mesečno dobijao platu od 104.000 dinara, koju je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Ostavite komentar

Najnovije objave

IGRA JE GOTOVA! BORELJ I ESKOBAR DEMANTOVALI VUČIĆA: Sporazum o Kosovu je OBAVEZUJUĆI i BEZ njegovog POTPISA!

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost...

Još priča na sličnu temu