PUTIN: Pokušaji Zapada da se ukine ruska kultura nisu uspeli uprkos zabranama

Obavezno pročitajte

SANKT PETERBURG – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na sanktpeterburškom Međunarodnom kulturnom forumu da pokušaji Zapada da se ukine ruska kultura nisu uspeli i da umetnost i dalje ne poznaje granice, uprkos svim zabranama i sankcijama.

Rusija nije i neće prekinuti saradnju sa Evropom, rekao je Putin, navodeći da Rusija nema sukob sa evropskim društvom, koje je sve više svesno dešavanja, već da ima poteškoća u odnosima sa evropskim elitama koje su izgubile nacionalni identitet i postale zavisne od SAD.

- Advertisement -

Putin je ocenio da takva situacija predstavlja tragediju za Evropu, ali je izrazio uverenje da će vreme sve staviti na svoje mesto.

Putin je naglasio da Rusija takođe neće da prekida odnose sa međunarodnim organizacijama, kao što su Ujedinjene nacije i Unesko, prenele su RIA Novosti, javlja Tanjug.

Ruski predsednik je istakao da su odnosi Rusije i Kine na najvišem nivou, uključujući visok nivo poverenja.

„Među glavnim razlozima trenutnih tenzija u svetu je i pretenzija pojedinih sila na isključivost, uključujući i kulturnu. Njihov prezir prema drugim običajima, duhovnim vrednostima, želja da sve i svakoga podvrgnu ujedinjenju, a prema sopstvenom šablonu, koji smatraju najboljim i najuniverzalnijim”, naveo je Putin.

Ruski predsednik je istakao da je budućnost u raznolikom razvoju, kao i da je Rusija posvećena saradnji sa svima koji dele njene vrednosti i koji su spremni da učestvuju u formiranju modernog multipolarnog sveta.

Putin je naglasio da je nemoguće ukinuti rusku kulturu jer se zasniva na istinskoj slobodi, milosrđu, ljubavi prema čoveku i duhovnosti.

Putin je ukazao da istorija uverljivo svedoči da je kulturna raznovrsnost Rusije najveće blago. U pitanjima razvoja zemlje potrebno je uzimati najbolje prakse iz celog sveta, ali se istovremeno oslanjati na sopstvene korene i tradicije, naveo je Putin.

Ruski predsednik je ocenio da su Evropa i SAD zasnovani na neokolonijalizmu i ropstvu i nepoštovanju drugih naroda i da je jedino rešenje uspostavljanje multipolarnog sveta da bi se izbalansirali interesi.

Putin je istakao da Rusija već izdvaja značajna sredstva za razvoj kulture, kao i da će dodatno povećati finansiranje.

Putin je podsetio da su se u Rusiji u poslednjih 10 godina izdvajanja za kulturu povećala 20 puta. Deveti Međunarodni kulturni forum održava se u Sankt Peterburgu od 16. do 18. novembra.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu