LUKAŠENKO: Belorusija je preživela sankcije Zapada

Obavezno pročitajte

MINSK – Belorusija je izdržala pritisak zapadnih sankcija i ima tržište za plasman svojih proizvoda, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

„Preživeli smo. Imamo gde da prodajemo naše proizvode, što je najvažnije”, rekao je on u Gomelju, na sastanku sa osobljem kompanije za proizvodnju nakita Kristal, prenosi RIA novosti, javlja Tanjug.On je izrazio uverenje da ako postoje prodavac i kupac, onda nikakve sankcije ne mogu da smetaju i podsetio da je zabranio članovima vlade da pad pokazatelja pravdaju uticajem sankcija, prenosi RIA Novosti.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, u Belorusiji se posebna pažnja poklanja razvoju novih tržišta, posebno saradnji sa zemljama afričkog kontinenta.

„Sa Zimbabveom su uspostavljeni dobri odnosi, a očekuje se uzvratna poseta Ekvatorijalnoj Gvineji”, precizirao je beloruski lider.

Lukašenko je ukazao na velike izglede za razvoj saradnje sa ovim zemljama i regionom u celini.

„To je važno i za rad takvih preduzeća kao što je proizvodno udruženje ‘Kristal’: afrički kontinent ima velika nalazišta plemenitih metala i dijamanata”, naveo je Lukašenko.

Generalni direktor „Kristala” Ruslan Sorokovoj rekao je da ta fabrika nabavlja sirovine za proizvodnju uglavnom u Rusiji, ali sada počinje da sarađuje sa Zimbabveom.

Odnosi između Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali od predsedničkih izbora 2020. godine. Zapadne zemlje su postepeno uvodile sankcije protiv beloruskih zvaničnika, preduzeća i industrije.

Nova etapa u proširenju zapadnih sankcija Belorusiji nastupila je zbog podrške Minska ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, navodi ruska agencija.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ukrajina: Rusija ponovo napala Kijev iz strateških bombardera, oborene sve rakete

Ruske snage jutros su napale Kijev raketama lansiranim sa strateških bombardera Tu-95MS, ali je ukrajinska PVO uništila sve rakete...

Još priča na sličnu temu