Putin naveo dva uslova za početak pregovora s Kijevom

Obavezno pročitajte

Ukoliko Ukrajina želi da započne pregovore sa Rusijom, onda treba da poništi ukaz o zabrani pregovora i da objavi spremnost za dijalog, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Predsednik Ukrajine je izdao ukaz kojim zabranjuje vođenje mirovnih pregovora sa nama – svima i sam sebi. Kako onda da vodimo pregovore ako oni to ne žele, štaviše, čak su izdali i regulatorni dokument koji zabranjuje pregovore“, rekao je ruski lider u intervjuu Centralnoj kineskoj televiziji.

- Advertisement -

Kako je dodao, ukoliko ukrajinska strana želi da započne pregovore, prvo treba da poništi pomenutu uredbu.

„I da objavi da je spremna za pregovore. Mi smo spremni“, poručio je Putin.

Takođe je kazao da su predlozi Kine o ukrajinskom sukobu realni i mogli bi da budu osnova za mirno rešenje situacije.

„Veoma cenimo predloge naših kineskih prijatelja. Mislim da su oni potpuno realni. U svakom slučaju, mogli bi da se koriste kao osnova za mirovne pregovore“, ocenio je ruski predsednik, istakavši da je Rusija zahvalna Kini za to što razmišlja o tome kako da se okonča rusko-ukrajinska kriza.

On je istakao da Moskva nikada nije bila protiv rešavanja sukoba u Ukrajini mirnim putem, ali uz poštovanje bezbednosnih garancija Rusije.

Ruski lider je dodao da je za Rusiju izuzetno važan vanblokovski status Ukrajine, dok širenje NATO na račun te zemlje stvara pretnje za Rusiju.

Tražimo da to poslušaju“, rekao je Putin.

On je ponovio da ukrajinska kontraofanziva nema nikakvih rezultata, te da su gubici Kijeva osam puta veći od ruskih.

„Pokrenuli su aktivna borbena dejstva, takozvanu kontraofanzivu, koja traje od 4. juna. Za sada nemaju rezultata, samo ogromne gubitke“, kazao je predsednik.

Podsećamo, Moskva je više puta isticala da je spremna za pregovore, ali ih je Kijev zakonom zabranio. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u oktobru 2022. godine ukazom zabranio pregovore sa Moskvom i rekao da ga ne zanimaju kontakti sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Treći forum „Jedan pojas – jedan put“ održava se u Pekingu 17. i 18. oktobra. Tokom foruma se očekuje sastanak Putina i kineskog lidera Si Đinpinga.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu