Ako Izraelci uđu u Gazu, ona će biti pretvorena u njihovo groblje

Obavezno pročitajte

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je da ako diplomatski napori da se zaustave izraelski vazdušni napadi i spreči kopnena ofanziva na Gazu ne budu uspešni, postoji rizik od nekontrolisane eskalacije sukoba, uz pridruživanje više regionalnih igrača borbi.

„Ako se mere usmerene na trenutno zaustavljanje izraelskih napada koji ubijaju decu u Pojasu Gaze završe u ćorsokaku, velika je verovatnoća da će se otvoriti mnogi drugi frontovi“, rekao je Hosein Amir-Abdolahian za Al Džaziru u nedelju. 

- Advertisement -

„Ako cionistički entitet Izrael odluči da uđe u Gazu, vođe otpora će je pretvoriti u groblje okupacionih vojnika“, dodao je on, misleći na Hamas.

Tokom svoje diplomatske turneje po regionu, iranski ministar se sastao sa političkim liderom Hamasa Ismailom Hanijehom u Kataru, gde je okupio druge islamske zemlje da podrže Palestinu, i uverio da će Iran nastaviti sa svojim naporima da zaustavi „počinjene ratne zločine od strane cionista“. 

„Islamska Republika Iran nikada neće odustati od svojih principa i vrednosti u podršci palestinskoj naciji“, naglasio je on.

Abdolahian je takođe razgovarao o „osetljivoj situaciji u regionu“ sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem. Zamolio je Kinu da upotrebi svoj glas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da zaustavi smrt i patnju stanovnika Gaze, naglašavajući potrebu za humanitarnim koridorom. 

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pokrenuo je u nedelju telefonske razgovore sa više muslimanskih lidera, podižući uzbunu zbog situacije u Gazi i pozivajući Arapsku ligu i druga međunarodna tela na „odlučnu i hitnu“ akciju da zaustave izraelsku „mašinu za ubijanje“.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hameni takođe se obratio muslimanskim zemljama, pozivajući ih da priteknu u pomoć Palestincima. „S Božjom milošću, ovaj pokret koji je započeo u Palestini će napredovati i rezultirati potpunom pobedom Palestinaca“, napsiao je on u objavi na H (bivši Tviter) u subotu. 

Sjedinjene Države su poslale drugu grupu nosača aviona u istočni Mediteran, nastojeći da izvrše pritisak na Iran, Hezbolah u Libanu i druge propalestinske snage da ostanu podalje od rata između Izraela i Gaze. 

Uprkos tome što američki mediji spekulišu o mogućoj umešanosti Irana u smrtonosni napad na Izrael koji su izveli militanti Hamasa, predsednik Džozef Bajden je priznao da  „u ovom trenutku“  nema  „jasnih dokaza“  da je Teheran pomogao Hamasu u planiranju napada.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

„Zabraniću LGBT propagandu na javnim površinama u Beogradu“

Kandidat za gradonačelnika Beograda i nosilac liste “Da se vojska na Kosovo vrati” Miša Vacić kaže da će kada...

Još priča na sličnu temu