21.5 C
Belgrade
петак, 5 јуна, 2020

PUTIN IZVEO RUSKO NAJMOĆNIJE: Evo kako je proslavljen 9. Maj

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Putin, u slavu junaka i predaka. Rusija svojim najmoćnijim letelicama proslavlja 9. maj Dan Pobede nad Fašizmom.

Prkoseći oblacima na nebu i Covid-19 na zemlji, najsmrtonosniji ruski bombarderi, najbrži borbeni avioni i najjači transportni avioni preleteli su nad glavnim gradom u slavu sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom pre 75 godina.

PUTIN IZVEO RUSKO NAJMOĆNIJE: Evo kako je proslavljen 9. Maj 1

Dan Pobede je jedan od najvažnijih nacionalnih praznika u Rusiji, a ove godine trebalo je da se obeleži masovna proslava širom zemlje. Covid-19 je promenio ove planove, primoravši na odlaganje većine svečanosti.

Putin na ulice izveo samo nekoliko ceremonijalnih trupa

- Advertisement -

Dok je samo nekoliko ceremonijalnih trupa ove godine marširalo centrom Moskve na ceremoni polaganja venaca, vazduh nad glavnim gradom Rusije bio je prepun vojnih aviona, koji su za tu priliku bili raspoređeni u rekordnom broju. Ukupno 75 helikoptera i aviona – jedan za svaku godinu od tog legendarnog dana – leteli su pod oblačnim nebom

Nalet je započeo Mi-26 – svetskim šampionom u veličini i snazi među helikopterima za teški transport masovne proizvodnje. Pratila ga je četvrtina Mi-8 – radnog konja transportnog vazduhoplovstva u Rusiji i mnogim drugim zemljama.

Putin u svom jatu ima mnogo toga da pokaže

Rotorcraft su pomno pratili. Izloženi su borbeni helikopteri, uključujući oružani transporter Mi-35M, helikopteri Ka-52 „Alligator“ i Mi-28N „Noćni lovac“.

PUTIN IZVEO RUSKO NAJMOĆNIJE: Evo kako je proslavljen 9. Maj 2
- Advertisement -

Zatim je usledio red nekih od najvećih aviona kojima upravlja ruska vojska. Avioprevoznici Il-76 potiskivali su avion tipa A-50 – rešenje za upotrebu ako vam treba neki težak hardver koji se brzo pomera.

Rusku nuklearnu zaštitu pokazale su sve tri vrste strateških bombardera koji su trenutno u upotrebi: sporiji turbopropelerni -motorni Tu-95MS ‘Medved’, nadzvučni avioni Tu-22M3 sa promenljivim probojem i njihovi teži rođaci, Tu-160 ‘Beli Labudov bombaš.

Uleteli su borbeni avioni, ešaloni MiG-29, Su-24 i MiG-31K leteli su jedan za drugim. Konačni kvartet u ovom delu parade formirali su Su-57, najsavremenije ruske letelice 5. generacije koje trenutno pronalazi svoj red.

PUTIN IZVEO RUSKO NAJMOĆNIJE: Evo kako je proslavljen 9. Maj 3

Finale vazdušne parade ostavljeno je za umeće ruskih as pilota koji lete u uskoj formaciji. Oko 10 lovaca aviona superiornih u vazduhu koji predstavljaju tri moderne varijante porodice Su-27 formirali su klin.

Blizu njihovog repa bila je dijamantska formacija potpisa koju su izvele dve vrhunske ruske aerobatske ekipe, Svifts i Ruski vitezovi, pilotirajući MiG-29 i Su-30SM.

Alt="Putin"

Parada je okončana sa Su-25, veteran-avionom. Šest njih raspoređeno je za oslikavanje boja ruske zastave u dimu.

Manji preleti izvršeni su u subotu i u drugim ruskim gradovima, kao i u zemljama u kojima se nalaze ruske vazduhoplovne snage.

PUTIN: UDEO MODERNOG NAORUŽANJA U RUSKOJ VOJSCI PREKO 68 ODSTO

Putin je istakao da u narednim godinama udeo modernog naoružanja i opreme u vojsci, floti i drugim bezbednosnim snagama mora rasti i dostići 70 procenata i dodao da se nakon toga, mora stalno održavati taj nivo.

„Dozvolite mi da posebno napomenem uspešno sprovođenje državnog programa naoružanja, koje je omogućilo pokretanje drastičnog tehničkog naoružavanja vojne organizacije“, rekao je Putin na sastanku Saveta bezbednosti Rusije

Pročitaj još: najbolji ruski borbeni avioni Su-57 i Su-35.

Prema mišljenju američkog časopisa “National Interest” avion pete generacije Su-57 neće uskoro, u Vazdušno-kosmičkim snagama, moći zameniti Su-35, jer su njegove karakteristike davno potvrđene.

Naglašeno je da je Su-35, stvoren za dobijanje superiornosti u vazduhu, sposoban da nanese moćne vazdušne udare.

Putin: “Borbeni avion četvrte generacije odavno je potvrdio svoje sposobnosti. Su-57 je stvoren zahvaljujući ‘sistemima dizajniranim za Su-35′”, kaže se u časopisu, gde se navodi da je Su-35 “najmoćniji ruski lovac”.

Su-35 može da pogodi cilj na 400 kilometara, a dostiže brzinu do 2500 km/č. Može da nosi do 8 tona oružja – raketa “vazduh-vazduh” i aviobombi, poseduje supermanevarbilnost. Ovaj avion, zajedno sa Su-57 potvrdio se u Siriji u borbenim dejstvima.

Teški vojni avion Il-76 osigurava mobilnost ruske vojske, jer snagama omogućava brzo raspoređivanje. Međutim, on se nepravedno nalazi u sjeni modernih lovaca i bombardera, kaže stručnjak američkog časopisa The National Interest.

Prema autoru članka, Rusija sa 177 teških i srednjih aviona – od kojih su mnogi sudjelovali u sirijskoj kampanji – ima drugu najveću vojno-transportnu flotu na svijetu, a ispred nje su samo Sjedinjene Države. Il-76 je posebno dizajniran za potrebe zračno-desantnih snaga i trenutno je glavni transportni avion ruskog ratnog zrakoplovstva.

- Advertisement -
SourceRT
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

Jurić u podne saopštava ime političara!?

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić danas će dati iskaz u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu povodom svojih saznanja u vezi sa političarem pedofilom.

INTERNET RAT BUKTI: Tviter Trampa proglasio rasistom!

Tviter u kampanji protiv Trampa Kada se u pretragu na društvenoj mreži Tviter ukuca pojam rasista na engleskom...

UZBUNA I NOVO ŽARIŠTE: Čak 28 zaraženih u staračkom domu u Petrovaradinu

Muke: U privatnom domu „Mas grin haus“ u Petrovaradinu inficirano 22 korisnika i šest zaposlenih, a sve otkriveno kad je R. S....

NE MOGU DISATI: Komemoracija Džordž Flojdu

Džordž Flojdova smrt pokrenula lavinu protesta Poznate ličnosti, aktivisti za građanska prava, političari i članovi porodice Džordža Flojda...

U PETAK U PONOĆ ISTIČE ROK: Evo ko je do sada predao izborne liste i ko se čeka

Izborne liste koje su predate i koje se čekaju Rok za predaju lista Republičkoj izbornoj komisiji ističe...
- Advertisement -