Putin: Cilj Poljske okupacija Ukrajine, a mašta i o beloruskim teritorijama

Obavezno pročitajte

Poljski lideri, sudeći po svemu, računaju da pod ‘kišobranom’ Severnoatlantske alijanse oforme koaliciju kako bi se umešali u ukrajinski sukob i ‘otkinuli što veći komad kolača’ da bi povratili, kako oni smatraju, svoje istorijske teritorije – današnju Zapadnu Ukrajinu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti.

Ruski predsednik je naglasio da je Poljska značajan deo svojih zapadnih teritorija dobila zahvaljujući Sovjetskom Savezu i odluci Josifa Staljina.

- Advertisement -

On je dodao da je Poljska, očigledno, zaboravila na to, ali je Moskva spremna da je podseti da su zapadne teritorije današnje Poljske zapravo Staljinov poklon Poljacima.

Putin je je takođe dodao da je „dobro poznato“ da Poljaci maštaju i o beloruskim teritorijama.

Šef ruske države naložio je direktoru Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergeju Nariškinu da je neophodno pratiti planove Poljske koji se tiču Ukrajine, nakon što je Nariškin upozorio da se Poljska u vezi sa situacijom oko Ukrajine sprema da uspostavi kontrolu nad Zapadnom Ukrajinom, tako što će tamo rasporediti svoju vojsku.

„Prema informacijama koje dobijamo, Varšava postepeno postaje svesna da nikakva zapadna pomoć Kijevu nije sposobna da podrži Ukrajinu u ostvarenju oni ciljeva koji su zacrtani. Štaviše, poljske vlasti sve više shvataju da je poraz Ukrajine samo pitanje vremena“, istakao je Nariškin.

Prema njegovim rečima, sprema se značajno povećanje združene litvansko-poljsko-ukrajinske brigade koja će dejstvovati pod okriljem takozvanog „Lublinskog trougla

On je objasnio da je ovaj korak, kao jedan od načina, planiran da se sprovede kao „ispunjavanje savezničkih obaveza“.

Ruski predsednik smatra da poljsko-litvansko-ukrajinska jedinica, koja se pominje u medijima, ima za cilj naknadnu okupaciju Ukrajine.

„U medijima su se pojavile objave o planovima za stvaranje neke takozvane poljsko-litvansko-ukrajinske jedinice: odnosno, nije reč ni o kakvom okupljanju plaćenika, njih je tamo prilično, i oni se uništavaju, već upravo o redovnoj, dobro opremljenoj vojnoj jedinici koja se planira koristiti za delovanje na teritoriji Ukrajine, uključujući za navodno osiguranje bezbednosti Zapadne Ukrajine. Zapravo, ako se stvari nazovu svojim pravim imenom – za naknadu okupaciju tih teritorija“, ocenio je ruski lider.

On je dodao da je takva perspektiva „očigledna“ i da to „ne bi bilo ništa novo“.

„Ako poljske jedinice uđu u Lavov ili druge ukrajinske teritorije, one će tamo i ostati. Pritom, ostaće tamo zauvek. To ne bi bilo ništa novo. Podsetiću da su nakon poraza Nemačke i njenih saveznika nakon rezultata Prvog svetskog rata, poljske jedinice zauzele Lavov i susedne teritorije, koje su tada pripadale Austrougarskoj“, objasnio je ruski lider.

Pored toga, Putin je dodao da je Poljska, ohrabrena Zapadom, okoristivši se „tragedijom građanskog rata u Rusiji“, anektirala neke „istorijske ruske gubernije“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu