EPISKOP SERGIJE ISTUPIO: Prvi maj ili PRAVOSLAVJE I HRISTOS? SRBI NE SLAVITE STRANE OBIČAJE!

Obavezno pročitajte

S obzirom da se ove godine istog dana praznuju Velika subota i Prvi maj (šta god kome on značio), na svakome od nas stoji izbor: Ili da toga dana budemo hrišćani i Srbi ili da zaboravimo na Hrista, Njegovo raspeće, pogrebenje i vaskrsenje? Dva cara ne možemo služiti!

Na nama je da biramo: Ili da na Veliku subotu budemo u hramovima na svetoj Liturgiji, i da se i u hramu i u domu prisjetimo Hristove krsne smrti i pogrebenja, ali i Njegovog silaska u Ad, i da se molitveno pripremimo za Praznik nad praznicima – Vaskrsenje Hristovo, ili da nastavimo praksu minulih decenija kada smo, potpuno zaboravljajući na Boga, praznovali praznike bez smisla, radujući se nekim neznanim pobjedama, opijajući se po proplancima i šumarcima ove naše voljene zemlje?

Kao pravoslavni episkop, koji je dužan da upućuje i ispravlja povjereno mu stado Hristovo, osjećam obavezu da vam ukažem na pogubnost trendova koje smo slijedili, a zbog kojih smo platili visoku cijenu, kao narod, ali i pojedinačno. Božja sveprisutnost je očita, neupitna, jer On zna i pomisli naše. Zato, neka svako od nas postavi sebi pitanje: Da li ćemo slaviti, radovati se i pjevati, dok je Sin Njegov Jedinorodni Tijelom u grobu?

- Advertisement -

Priliči li radovati se dok nam je komšija u žalosti? Naravno da ne priliči, i to niko ne bi doveo u pitanje! To nam nalaže ne samo bratska ljubav, već pristojnost i uviđavost koju bismo trebali imati.

Priliči li radovati se dok je Gospod, Sin Božji, naš Spasitelj, u grobu? Naravno da ne priliči, ali ima onih koji bi na ovu tvrdnju ostali nijemi. Narod koji zaboravi na Boga potpisuje svoj zemaljski kraj, kao i svako od nas pojedinačno, jer dobru se nadati a loše činiti nikada nije bilo moguće.

Hristovo vaskrsenje je povod za istinsku radost, za istinsko slavlje cjelokupnog ljudskog roda, ali za taj dan moramo biti pripremljeni postom, molitvom i dobrim djelima, kako bismo u srcu svome dočekali Vaskrslog Spasitelja. Takve će nas Gospod poznati kao djecu svoju. Takve nas, vjerujte, neće lišiti Svoga blagoslova. Sa Bogom možemo sve, bez Boga ne možemo ništa! Imajte to na umu, ne padajte kad ne morate, volite dok imate koga i nikada ne zaboravljajte da od vaših postupaka zavisi i budućnost vašeg potomstva.

SourceSPC

Ostavite komentar

Najnovije objave

Telekom „izrazito nelikvidan“: Ogromni dugovi za struju, milioni za kamate i rasprodaja strateške imovine

Konsultant Bogdan Petrović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić istakli su u emisiji N1 direktno da...

Još priča na sličnu temu