2.6 C
Belgrade
subota, 29 januara, 2022

PROTEST SRBA U LONDONU: Vučiću, Srbija nije na prodaju! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Danas su se oko 12 sati naši građani koji žive u Londonu okupili ispred sedišta Rio Tinta u ovom gradu da podrže najavljene današnje blokade gradova u Srbiji i pošalju svim građanima snažnu poruku „Srbija nije na prodaju“.

Okupljenima se obratila Mira Glavardanov, koja dugi niz godina živi u Londonu, ali i svakodnevno prati događaje u Srbiji.

– Sastali smo se danas ovde da podržimo blokade u Srbiji, ali i da direktno kažemo Rio Tintu da ne mogu da se sakriju iza vrata svojih otmenih kancelarija dok pustoše druge zemlje hiljadama milja daleko. Imamo i poruku Vučiću i Vladi Srbije da prestanu da se ponašaju kao makro koji prodaje srpsku zemlju i radnike na kapitalističkom globalnom tržištu. Jer mi kažemo da Srbija nije na prodaju, a srpski radnici nisu robovi! – rekla je ona i nastavila:

- Advertisement -

– Nažalost, Srbija je tipičan primer zemlje u kojoj njeni prirodni resursi dolaze kao prokletstvo zbog njenog neokolonijalnog položaja u globalnoj kapitalističkoj hijerarhiji. U ovoj hijerarhiji ili eksploatišete ili ste eksploatisani. Rio Tinto ne pustoši samo srpsko selo, već to rade širom sveta, a nije ni Rio Tinto jedina kompanija koja bi eksploatisala srpske resurse ili radnike. Tu su Dandi, Jura, Linglong i lista je zaista duga.Mira Glavardanov je navela da u toj borbi predaje nema…

– Možemo da uzvratimo i možemo da pobedimo, i pobedićemo. Naša borba da sačuvamo srpsku prirodu i egzistenciju naših poljoprivrednika je ključna borba za nas, ali je i deo slagalice globalne borbe za spas naše planete od kapitalističke pohlepe, pohlepe koja brine samo o profitu nekolicine, i izvršni direktori Rio Tinta su među tim nekoliko, dok je milionima ili milijardama ljudi uništena zemlja, gladni su i beskućnici. Jer ovo je realnost današnjeg sveta – poručila je ona i zaključila:

– Isto tako želim da kažem da će svaka vlada koja zameni Vučićevu vladu u Srbiji biti podjednako izložena ogromnom pritisku globalnog kapitala da prodaje naše resurse. Jedini način da se na kraju pobede ove globalne ajkule je da izađu iz njihove igre i njihovog sistema. Da imamo sistem koji umesto toga ulaže u društvo, da brine o običnim ljudima i životnoj sredini. Ovakav sistem za nas nije novost, dozvolili smo da se jedan takav sruši pre nekoliko decenija, ali možemo ponovo da ga izgradimo i da ga izgradimo mnogo bolje – rekla je Glavardanov okupljenima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti