11.5 C
Belgrade
nedelja, 19 septembra, 2021

IZDAJA SPREMNA, NA ULICE NARODE: Referendum o promeni ustava za izdaju Kosmeta do kraja godine!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Skupština Srbije sutra će raspravljati o predlogu za promenu Ustava Srbije, a predsednik parlamenta Ivica Dačić ocenjuje da je realno da aktuelni saziv poslanika završi taj posao do kraja.

“Ukoliko se realizuje ono o čemu je predsednik govorio, da će parlamentarni izbori biti održani kada i predsednički i beogradski, u toj situaciji bi referendum morao da se održi pre raspuštanja Skupštine zato što ovaj saziv mora da proglasi nove ustavne promene. U tom slučaju je realno da na jesen bude referendum”, rekao je Dačić Tanjugu.

ustav,

Dačić je, govoreći o sutrašnjoj sednici, rekao da će predlog za promenu Ustava u parlamentu obrazložiti premijerka Ana Brnabić i podsetio da je za prihvatanje tog predloga neophodna dvotrećinska podrška poslanika.

- Advertisement -

Predsednik parlamenta je siguran da će poslanici prihvatiti načelni predlog, a dalji rad na amandmanima, napominje, radi Odbor za ustavna pitanja uz međusobno usaglašavanje sa predstavnicima struke iz oblasti pravosuđa i evropskih institucija.

Kada se budu napisali amandmani, Skupština se, podseća predsednik, ponovo o tome izjašnjava i u roku od 60 dana se održava referendum.

Dačić objašnjava da se sada mora promeniti Zakon o referendumu, što je trebalo da se uradi još pre 15 godina, posle donošenja važećeg Ustava.

Skupstina Srbije zasedanje sednica
- Advertisement -

“Ne postoji naša odgovornost, jer se to dešavalo pre 2012. godine, dakle Zakon o referendumu mora da se promeni da bi se održao referendum za promenu Ustava i to će nas čekati u narednim mesecima”, rekao je Dačić.

Prema Ustavu iz 90-tih za uspeh referenduma bilo je neophodno da izađe i glasa više od polovine građana, a u važećem Ustavu je dovoljno da glasa većina od broja izašlih, pojašnjava Dačić.

Aleksnadar Vučič je u prvi plan gurnuo svog poslušnika Ivicu Dačića čim su bolne teme došle u pitanje kako bi se on ogradio i ispao čist pred narodom za veleizdaju koju sprema još od dolaska na vlast u dogovoru sa Evropskom Unijom i zapadnom olidarhijom, a sve u cilju priznavanje tzv. države Kosovo, terorističke tvorevine šiptarskih ekstremista i ratnih osuđenika.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti