Prigožin zapretio da će krenuti na Moskvu ako Šojgu i Gerasimov ne dođu u Rostov

Obavezno pročitajte

Osnivač privatne vojne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin pozvao je Ruse da mu se pridruže u kampanji protiv ministra odbrane, Sergeja Šojgua. Prema njegovim rečima, u Rusiji mora da se uspostavi pravda.

– Ima nas 25.000 i zaustavićemo beakonje u ovoj zemlji. Nas 25.000 smo taktička rezerva dok su strateška rezerva cela naša vojska i zemlja. Svako ko želi da nam se pridruži. Moramo da stanemo na kraj ovom poniženju, poručio je Prigožin u video obraćanju koje je emitovano putem Telegrama.

- Advertisement -

Pre toga on je najavio da će da uspostavi red u vojsci i Rusiji i pozvao Ruse da se ne suprotstavljaju.

– Ko nam se suprotstavi, to će biti pretnja i uništićemo ih odmah. Uključujući svaku blokadu na našem putu. Pozivam sve da budu smireni, da ne nasedaju na provokacije i da ostanu u svojim domovima. Savetujem da ne izlazite napolje, duž našeg puta, rekao je Prigožin.

Šta kuva u Kremlju (A. Vasiljević)

Ruska opoziciona mreža „Meduza”  navodi da je Prigožin izazvao paniku svojim rečima i da je razlog tome raketni napad na kamp Vagnera, koji je navodno naredilo ministarstvo odbrane Rusije. Prigožin je rekao da ima dosta žrtava, i da je napad došao iz pozadine. Izvele su ga trupe minsitarstva odbrane, bio je decidan šef Vagnera.

Prema njegovim rečima, Vagner je hteo da preda svo oružje i tako napravi ustupak ministarstvu odbrane. Vagnerovci su i nakon toga želeli da nastave da brane domovinu ali „đubre se nije smirilo”.

– Pošto su videli da nismo slomljeni, raketirali su naše pozadinske baze, poručio je Prigožin koji je za Šojgua rekao da „biće mora biti zaustavljeno”.

Prigožin je tim rečima ponovo iznenadio rusku javnost koja ga doživljava kao Putinovog portparola besa. On je kao ventil za sva nezadovoljstva u ruskom odbrambenom sistemu. On je sada otišao korak dalje i rekao da je Sergej Šojgu obmanuo Rusiju i Vladimira Putina – da je zemlja pod pretnjom iz Ukrajine. Prigožin smatra da nije bilo agresije  iz Ukrajine, da je situacija u Donbasu bila ista kao i 2014. godine, da trupe razmenjuju vatru ali da nije bilo eskalacije. On ističe da Ukrajina nije imala plan da se pridruži NATO paktu u napadu na Rusiju.

U video obraćanju koje je podeljeno u dva dela, Prigožin navodi da se „ukrajinska vojska probija kroz ruske redove, da se Rusi kupaju u krvi, niko ne obezbeđuje snabdevanje i da nema kontrole”. Za to vreme, ministarvo odbrane i generalštab se nadaju da mogu da dobiju rat.

Lažu za „leoparde”

– Nema kontrole i uspeha. Ministarstvo obmanjuje predsednika. Danima slušamo o 60 uništenih „leoparda” i tri hiljade neprijateljskih vojnika koji su onesposobljeni. To je potpuna i totalna glupost, rekao je Prigožin.

On kaže da je akcija u Ukrajini mogla da uspe da nisu poslati dugački konvoji, sa malo municije, dok su „vojnici bili goli i bosi”.

„Šojgu je ubio hiljade vojnika koji su bili najsposobniji deo ruske vojske”.

Prigožin je prozvao i oligarhe koje je nazvao klanom koji kontrolišu Rusiju. Na njegovom udaru se našao i šef generalštaba, Valerij Gerasimov, koji je sa Šojguom, „kriv za genocid nad ruskim narodom, ubistvo desetina hiljada Rusa i predaju ruske teritorije neprijatelju”.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu