PRETE SRBIMA: Biće 4 000 zaraženih i mnogo više mrtvih!

Obavezno pročitajte

Uveliko se priča da ćemo imati i značajno veći broj preminulih, da nam poput Slovenije, Hrvatske i BiH preti po nekoliko desetina izgubljenih života svakoga dana, ali poslednji proračuni prof. Petra Kočovića definitivno ne ulivaju optimizam.

Epidemiolozi, ali i stručnjaci koji putem matematičkih proračuna prate kretanje pandemije korona virusa u jednom su saglasni: u narednih 10-15 dana očekuje nas glavni udar i pik trećeg talasa kovida-19!

- Advertisement -

Uveliko se priča da ćemo imati i značajno veći broj preminulih, da nam poput Slovenije, Hrvatske i BiH preti po nekoliko desetina izgubljenih života svakoga dana, ali poslednji proračuni prof. Petra Kočovića definitivno ne ulivaju optimizam.

srb,
foto: EPA/Ashley Crowden

Naime, raniji matematički proračuni su govorili da bismo tokom vrha ovog trećeg talasa trebali da imamo prosek od 250 do 300 zaraženih na 100.000 stanovnika, dok najnovije procene govore da će brojke biti možda i duplo veća!

Kako se vidi na najnovijim grafikama prof. Kočovića, značajan rast broja novozaraženih biće nastavljen u narednih sedam dana, pa bismo oko 13-14. novembra mogli da imamo skoro 500 zaraženih na 100.000 stanovnika. To praktično znači da možemo očekivati i po 3.500-4.000 zaraženih na dnevnom nivou, verovatno već ove nedelje.

Prema rangiranju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija se trenutno nalazi u popstar zoni, sedmom od devet krugova korona pakla u kojem su zemlje sa 300 do 500 zaraženih na 100.000, dok je Beograd samostalno davno već zagazio u pretposlednju sivu zonu sa oko 700 zaraženih na 100.000 građana.

A, s obzirom na toliki broj zaraženih nema nikakve dileme da će drastično početi da raste i broj preminulih, kao što je to bio slučaj u komšiluku – Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Severnoj Makedoniji.

Naime, iako je procenat smrtnosti od korone u Srbiji pao sa 2,30 odsto koliko je iznosio letos u jednom trenutku, na sadašnjih 1,42 odsto, prognoze nisu nimalo ružičaste. Naime, čak i da je stopa moraliteta samo jedan odsto, to bi značilo da od 3.500 novozaraženih imamo i 35 preminulih…

Uostalom, naši epidemiolozi, članovi Kriznog štaba, više puta su objašnjavali da prvo dolazi do značajnog raste broja novozaraženih, a da tek nekoliko nedelja kasnije kreće da raste i broj preminulih.

Podsetimo, od početka epidemije korona virusa u Srbiji u Srbiji je zvanično od kovida-19 preminulo 890 osoba, a najcrnji dan bio je 10. jul kada smo izgubili 18 života.

Sourceespreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu