24.9 C
Belgrade
nedelja, 7 avgusta, 2022

PREĆUTANA IZDAJA: Vučić odbio Trampovu ponudu da srpskoj crkvi i građanima bude vraćena imovina na KiM oteta nakon 1945. godine! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vrtlog izdaje, Mladića izdao Tadić, Kosmet izdaje Vučić

Drugostepena presuda Haškog tribunala protiv Ratka Mladića je politička odluka. Kad se sabere broj godina i broj kazni koje su dobili Srbi po svim osnovama u odnosu na sve etničke zajednice i njihova rukovodstva, to ukazuje na strategiju Zapada da u političkoj sadašnjosti i budućnosti Srbe i Srbiju tretiraju kao remetilački faktor ili faktor krize na Balkanu, sa svim žrtama i osudama i da se ne dozvoli pravedno rešavanje srpskog pitanja po pitanju KiM, izjavio je publicista i politički analitirač Tomislav Kresović, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast.

– Posle 26 godina od završetka sukoba, doneta je takva presuda koja nije zacelila rane u BiH i Balkanu, nije stvorila prostor za mir i suživot naroda i religija, već je na neki način stvorila neko sportsko navijanje koja će strana biti najodgovornija za ono što se dešavalo između 91. i99 godine. Haški sud je koncipiran kao politički, stvoren od nekih moćnih država, pre svega Amerike, sa ciljem da neke svoje interese definišu na prostorima Balkana. Posle presude predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, presuda generalu Mladiću je sled takve odluke – naveo je Kresović

- Advertisement -

NA pitanje da li je slučajno što je srušena crkva u Konjević Polju svega par dana pred presudu Mladiću, i da li je to tempirano da se uradi baš tada, rekao je da je sve moguće.

– Taj incident je dolivanje ulja na vatru koja može da zapali ionako krhki mir u Bosni i Hercegovini, odnosno da ga ispolitizuje sa svim tim elementima pritisaka, kako bi srpska strana reagovala i na toj reakciji izazvala neke nove etničke podele i požare i stvorila možda neku novu konfliktnu situaciju širih razmera – ukazao je publicista.
Prema rečima Kresovića, Srbija nije radila ili je radila vrlo slabo na zaštiti svojih interesa, kad su u pitanju haški optuženici. A kao najbolji primer je naveo slučaj Pavković.

On je kazao da zaboravljanje kulturnog nasleđa Kosova i Metohije u Nacrtu zakona o kulturnom nasleđu nije slučajno.

- Advertisement -

– Nema slučaja. Kad se pripremaju zakoni takvog kalibra ne može ministru Maji Gojković, koja je bila i predsednica skupštine, i velika radikalka, koja je takođe pravnik i advokat, da se to provuče, da ona to ne vidi. Nego je to agenda da se na mala vrata provuče državnost KOsova i da su sva pitanja vezana za kulturno nasleđe u okviru države Kosova – ocenio je on.

Kako je rekao, najveći spomenici naše kulture su manastiri i srednjevekovna istorija upravo na KiM i to ne može izmeniti Aleksandar Vučić i njegov SNS.

– Ako prihvatitite da to nije u agendi Srbije, onda to govori da se Srbija postepeno odriče od toga – upozorio je Kresović.

Vučič pokušao da sakrije od naroda

U emisiji je po prvi put otkriveno da je Vučić odbio Trampovu ponudu da srpskoj crkvi i građanima bude vraćena imovina na KiM oteta nakon 1945. godine. Ta odredba je bila sadržana u predlogu Vašingtonskog sproazuma, ali je Vučić tražio da se ona izbaci, odnosno, izbacivši celu tačku 10, umesto da izbaci samo deo o međusobnom priznanju.

– SPC gubi prostor za dokazivanje vlasništva, koje je na nekin način trebalo da bude definisano u Vašingtonskom sporazumu, u toj tački 10. Država Srbija za ovih 20 godina nije zatražila, recimo od Turske, katastar iz 1910. godine, poslednji katastar Otomanske imperije, gde se mogu videti vlasničke knjige, šta pripada metosima, srpskim zemljama pri manastriima. Ti katastri su bili važeći i po popisu iz 1921. i 1931. godine – naveo je Kresović.

A šta je još rekao o ovoj i drugim temama, možete pogledati u emisiji.

Diktator Vucic protiv srpskog naroda

- Advertisement -
SourceHelmkast
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti