19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

POTVRĐENO: Evo kada kreće isplata minimalaca od 30.022 dinara

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zaposleni širom Srbije mogu već 6. maja, na svojim računima, očekivati minimalac od 30.022 dinara. Iako su prve informacije bile da će država minimalac uplatiti do 10. maja, juče je zvanično potvrđeno da se da isplatom kreće pet dana ranije. Mnogi poslodavci istovremeno poručuju: „Novac uplaćujemo radnicima čim stigne“.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je juče da će se do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na državnu pomoć, nakon čega će odmah krenuti i isplata minimalca na namenske račune poslodavaca. Odmah po uplati, poslodavci će moći da isplate zaposlenima ovu minimalnu zaradu. Ona iznosi tačno 30.022 dinara.

- Advertisement -

Kako bi se izbegle moguće zloupotrebe i mogućnost da poslodavci novac ne daju radnicima, država će minimalac uplatiti na novootvorene namenske račune poslodavaca sa kojih novac mora da bude isplaćen radnicima. Novac sa ovog računa nemoguće je prebaciti na redovne račune firme.

Država je predvidela, i da ukoliko poslodavac ne utroši dobijen novac, ta ista sredstva mora da vrati u državni budžet.

Plata u dva dela

- Advertisement -

Radoslav Veselinović, vlasnik “Galeb Grupe”, kaže da će radnici u njegovim firmama platu dobiti u dva dela. I to će biti praksa u najvećem broju firmi. Plata će praktično biti isplaćena na sledeći način: jedan deo će biti državni minimalac, a drugi deo – ostatak do punog iznosa zarade. Pitanje je samo kada će poslodavci da isplate državni deo, a praktično, to mogu odmah po dobijanju novca.

„Minimalac koji poslodavcima uplaćuje država biće odmah prosleđen zaposlenima, i to će biti jedan deo mesečne zarade. Drugi deo biće po rasporedu kao i do sada, pošto mi imamo više preduzeća, pa tako počnemo sa isplatama početkom meseca, a završavamo krajem. Zavisiće to i od poslovanja u proteklom periodu, pošto su neki radili manje, a neki više. Nažalos imamo i firme u kojima će radnici možda dobiti i samo minimalac i to je cena aktuelne situacije”, ističe naš sagovornik.

On napominje da je trenutna proizvodnja Galeb Grupe na oko 70 procenata redovne, što je, kako kaže Veselinović – “ispod crte”.

“Trebaće nam sigurno 2-3 godine da se vratimo na 100 odsto, ali pratimo tržište, tražimo neke nove prilike, gledamo kako posluje konkurencija…”, objašnjava naš sagovornik.

Podsetimo, država je nedavno u sklopu ekonomske pomoći privredi, donela odluku da svakoj kompaniji, za svakog radnika, isplati po 30.022 dinara tokom tri meseca.

CIlj države je da na ovaj način svakom radniku obezbedi bar minimalac, a da li će poslodavac dobijeni novac dati kao dodatak na platu ili ne, njegova je volja, pre svega mogućnost u momentu kada cela privreda gotovo da stoji.

Ko ima pravo na minimalac?

Vlada je uredbom, vrlo precizno definisala grupe radnika koji će za april, maj i jun, od države dobiti nešto manje od 91.000 dinara, a jasno je i koji zaposleni na to nemaju pravo.

Na minimalac imaju pravo radnici koji su prijavljeni, u prevodu oni koji ne rade na crno. Minimalac će biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Pavilo jeste da je firma u kojoj rade osnovana pre 15. marta ove godine, kao i da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja.

- Advertisement -
SourceBlic
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti