POKS: Ne dopustiti da se na popisu građani izjašnjavaju kao Vojvođani

Obavezno pročitajte

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podneće amandmane na predlog Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021, koji predviđaju da se građani „mogu opredeliti samo za priznate nacije od strane države, a ne kao do sada kako ko hoće“.

„Ako je Srbija ozbiljna država koja vodi računa o srpskom nacionalnom interesu, onda neće dopustiti da se u popisu evidentira nacionalna pripadnost Vojvođanin, kao što je to moglo u prethodnim popisima. Prihvatanje vojvođanske nacije kao opcije u popisu, čak i kao kategorija regionalne pripadnosti, uvod je u probleme koje imamo u Crnoj Gori danas, jer su komunisti od 1981. godine na popisu uveli kategoriju nacionalnosti Crnogorac“, saopštavaju iz ove političlke partije.

Kako navode, u Vojvodini žive razne nacionalne zajednice i oni su ponosni na to, ali nisu spremni da dopuste „da se u severnoj srpskoj pokrajini stvara od srpske nova vojvođanska nacija, koja će sutra tražiti i svoju državu i vojvođansku pravoslavnu crkvu“.

- Advertisement -

POKS podseća da se, prema poslednjem popisu, više od 20.000 stanovnika Vojvodine izjasnilo da je Vojvođanin prema nacionalnosti, a kako navode, „neke stranke i udruženja građana su i javno putem bilborda pozivali građane da se tako izjasne“.

Source021.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova: Pritvorenima u današnjem incidentu zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u...

Još priča na sličnu temu