Pojedini auto-servisi duplirali cene posle oluje: Šta je sve povećalo ceh za vlasnike vozila?

Obavezno pročitajte

Nevreme koje je nedavno pogodilo Srbiju prouzrokovalo je veliku štetu na mnogim automobilima.

Neki su ostali „izrešetani“ od grada, drugi bez šoferšajbni a neki čak i bez bez krova. Vlasnike sada muči pitanje koliko će popravka da ih košta, jer majstori dižu cene preko noći, a iz osiguravajućih kuća poručuju da se ova šteta može naplatiti kroz osiguranje.

- Advertisement -

Radionice koje rade popravku automobila oštećenih usled nevremena kažu da su popravke individualne i da krajnja cene zavisi od marke i godišta automobila i da li deo mora da se menja, naručuje novi, ili je dovoljno samo ispravljanje i farbanje. Veće površine na automobilu kao što su haube i krov iziskuju veće troškove.

U jednoj auto-limarskoj radionici kažu za „Blic“ da je zamena manje površine na automobilu od 70 evra, a da krov kao najveća površina može da bude i preko 200 evra, čemu treba dodati i farbanje koje košta još toliko. Prema prvoj proceni ovog majstora, samo popravka krova za manji stariji automobil, čija je ukupna vrednost oko 2.000 evra, iznosi blizu 500 evra.

Ako se na to doda i cena haube koja je u ovoj radionici oko 130 evra, popravka ispada kao i pola automobila, a savet majstora je da se ne isplati popravljati.

Hauba poskupela sa 170 na 300 evra

Neki građani uverili su se da cenovnici po majstorskim radionicama u Beogradu nisu isti, i dok jedni tvrde da im je popravka od grada ista kao i „čukanje“ na ulici, drugi su ovu nevolju videli kao priliku za zaradu i za samo nedelju dana udvostručili cene usluga.

Grad mi je kompletno uništio haubu, a onda sam se raspitivao da vidim koliko bi koštala zamena. Za stariju škodu koju vozim neki majstori su mi odmah rekli 170 evra, a jedan me je baš iznenadio kad je rekao 300 evra. Na to nisam mogao da ostanem ravnodušan, pa sam ga pitao kako je moguće da za nedelju dana cena skoči duplo, na šta on nije imao nijedan dobar argument„, kaže jedan Beograđanin.

Jedan od većih troškova na automobilu je i zamena šoferšajbne, što je oko 100 evra. Kako su za Blic u jednoj radionici za zamenu stakla rekli, cena zavisi od proizvođača, da li postoje senzori, kao i koji je model automobila u pitanju.

„Zamena šoferšajbne kreće se od 12.000 dinara za kineskog proizvođača i 16.000 dinara za evropskog proizvođača. Cena zavisi i od toga da li postoje senzori i koji model je u pitanju. Što je ređi model automobila, to je teže doći do dela, pa je tako on i skuplji„, kažu u jednoj radionici u Beogradu.

Prema njihovim rečima, poskupljenje zbog nevremena nisu planirali, a cene formiraju u odnosu na nabavne cene. Ono što su primetili je nestašica šoferki u nabavci, što ne kriju da može da dovede do povećanja cena.

Mi nismo podizali cene šoferšajbni zbog nevremena i za sada nemamo nameru. Mi naše cene formiramo prema cenama u nabavci, međutim ono što je primetno da se poslednjih dana povećala tražnja za šofer šajbnama, i da i ih u nabavci ima manje, pa se tako na njih čeka i po tri nedelje. To možda može da bude jedan znak da će cene i u nabavci skočiti„, kažu u ovoj radnji.

Pune radionice podigle cene

Automehaničar Pavle Zogović potvrdio je za TV Prva da su servisi puni i zbog toga što je sezona odmora, a da je nedavno nevreme samo doprinelo tome, te su puni kapaciteti podigli cenu popravki.

Pored toga, zbog svih havarija na kolima, dodatno su popunjeni kapaciteti i to neminovno vuče posledicu da se naravno i cena usluge poveća, zato što je obim posla daleko veći nego što inače. Što se tiče tih šteta na kolima, verovatno je bar trećina automobila u gradu nastradala u nekoj meri, tako da je pretpostavka da će još neki period servisi biti puni„, objasnio je on za TV Prva.

Kako je rekao, njegova pretpostavka je da cene mogu da odu i duplo, jer je obim posla veći, i verovatno će to tražiti i više materijala, više truda, ostajanje prekovremeno na radnom mestu…što sve povećava krajnji ceh vlasnika automobila.

Samo jedno osiguranje pokriva štetu od grada

Iako je osnovna polisa osiguranja obavezna prilikom registracije vozila, to nema nikakvog značaja prilikom štete na automobilu nastale usled prirodnih nepogoda. Iz osiguravajuće kuće kažu da oštećenje automobila nastalo na ovaj način, ako je drvo palo na haubu, krov i slično, može da se naplati i da to jedino da pokriva kasko osiguranje.

Ovakve štete kao i mnoge druge nastale usled prirodnih nepogoda, a ima ih preko 20 pokriva kasko osiguranje. Procena se, naravno, vrši na osnovu nastale štete kao i modela i starosti automobila ali i polise koju imate sa osiguranjem, odnosno da li je delimična ili celokupna„, kažu iz jedne osiguravajuće kuće.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu