15 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

PLJAČKA: Država diže cene da napuni praznu kasu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Poskupljenja sa kojima će se potrošači u Srbiji suočiti nakon dočeka Nove godine kao i ona koja su već opteretila njihov kućni budžet, posledica su dizanja cene proizvoda koje nije zasnovano na tržišnim osnovama ponude i potražnje, već težnje države da deficit u budžetu puni povećanjem cena usluga koje pružaju preduzeća pod njenom ingerencijom, smatraju sagovornici lista Danas.

Kako piše Danas, spisak proizvoda koji su poskupeli ili tek treba da poskupe je poduži. Tako je jedna od najosnovnijih namirnica kao što je ulje poskupelo čak dva puta, prvo u oktobru a potom ponovo u novembru u ukupnom iznosu od oko 13 odsto. Kao razlog za poskupljenje ulja naveden je skok cene suncokreta na tržištu za 25 odsto u odnosu na 2019. godinu pa potrošači litar ulja plaćaju od 130 do 160 dinara.Ilustracija, Foto: Direktno.rsIlustracija, Foto: Direktno.rs, cene skacu


U januaru će doći do povećanja cena cigareta za 10 dinara po paklici zbog povećanja akcize na osnovu koga će država umesto 74,5 uzimati 76,7 dinara po kutiji. To će uzrokovati da će se cene cigareta u Srbiji početkom 2021. godine kretati između 270 i 400 dinara.

U narednoj godini doći će i do povećanja maloprodajnih cena goriva koje se pravda poskupljenjem sirove nafte na svetskim tržištima, pa se očekuje da će cena benzina na pumpama u Srbiji porasti za dva do četiri dinara po litru.

- Advertisement -


Ono što potrošače dodatno očekuje nakon Nove godine je i povećanje cena struje od oko 3,4 odsto.

Takođe, pojedine bankarske usluge mogle bi da poskupe.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti