26.9 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

Plan o redovnom vojnom roku za dve sedmice

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da će u naredne dve nedelje imati izrađen plan sa kompletnim analizama i najboljim rešenjima vezano za ponovno uvođenje redovnog služenja vojnog roka. Stefanović, koji je i potpredsednik vlade, kaže da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije formirali radne grupe koje vrše analizu svih segmenata koji se tiču postavljenog zadatka i planiranja mogućnosti ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka.

Analize se tiču finansijskog aspekta, aspektu obuke i aspekta regrutacije i selekcije, koji će biti prezentovan predsedniku Aleksandru Vučiću, rekao je Stefanović, prenose mediji.

- Advertisement -

Njegov stav po ovom pitanju od ranije je poznat, kaže Stefanović i ističe:

„Kao što je predsednik Vučić i rekao, Srbija je vojno neutralna zemlja i kao takva smatram da treba da ima obavezni vojni rok, baš kao što ga imaju i Austrija i Švajcarska. Njegovim uvođenjem bi, pre svega, pojačali odbrambene kapacitete naše zemlje”.

Ministar je ukazao da je važno da mladi ljudi prođu obuku u vojničkim veštinama i da se upoznaju sa složenim borbenim sistemima i ostalom savremenom tehnikom, opremom i naoružanjem koje Vojska Srbije danas ima, a čime u prethodnim decenijama i nismo baš mogli da se pohvalimo.

- Advertisement -

Mladi će, rekao je, posle služenja vojnog roka ne samo biti obučeni da u svakom trenutku mogu da priteknu u pomoć svojim bližnjima, već će steći i veštine i znanja koja će im značiti i te kako i u životu i u radu.

„Naravno, konačnu odluku doneće parlament, ali duboko sam ubeđen i kao ministar odbrane i kao neko ko je služio vojni rok, da je to izuzetno korisno i za mlade ljude i našu zemlju”, rekao je Stefanović, prenosi Tanjug.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti