AMBASADORKA ŠVEDSKE: Računamo da će se Srbija u potpunosti uskladiti sa merama EU protiv Rusije

Obavezno pročitajte

Švedska ulaže značajna politička i finansijska sredstva da bi podržala Srbiju da postane članica EU, istakla je švedska ambasadorka u Beogradu Anika Ben David.

Ona je u biltenu ambasade Švedske, posle šet meseci boravka u Beogradu, istakla da se u Srbiji oseća kao kod kuće i podsetila da svaki stoti građanin Švedske potiče iz Srbije, što predstavlja divan most saradnje koji povezuje dve zemlje.

- Advertisement -

Ukazujući da je vojni napad Rusije na Ukrajinu tektonski poremećaj za Evropu i za ceo svet, koji predstavlja flagrantno kršenje osnovnih pravila i principa međunarodnog prava, uključujući i Povelju UN, Anika Ben David je poručila da ovakvoj upotrebi sile nema mesta u 21. veku.“Rat nikada nije rešenje, kao što su ljudi na Zapadnom Balkanu bolno doživeli krajem prošlog veka“, ocenila je ona i upozorila da Rusija ide potpuno neodgovornim putem, dovodeći svoje nuklearne snage u pripravnost. 

„Švedska i EU najoštrije osuđuju rat Rusije protiv Ukrajine. Pozivamo Rusiju da odmah prekine neprijateljstva, povuče svoju vojsku i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“, naglasila je Ben David. Budući da je zemlja kandidat, ona od Srbije očekuje da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. „Računamo na to da će se Srbija u potpunosti uskladiti sa restriktivnim merama EU protiv Rusije“, predočila je Anika Ben David. Prema njenim rečima, Švedska nastavlja da podržava Srbiju kroz reformsku saradnju, izdvajajući oko 13 miliona evra godišnje u cilju jačanja kapaciteta zemlje i podrške neophodnim reformama u mnogim oblastima. 

Kako je objasnila, podrška se fokusira na zaštitu životne sredine, demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava, rodnu ravnopravnost i inkluzivni ekonomski rast. Tokom protekle dve decenije, Švedska je donirala više od 280 miliona evra, precizirala je Anika Ben David, koja veruje da to pokazuje opredeljenost njene zemlje da ostane jedan od najjačih pobornika Srbije u ovom procesu. „Tokom ove godine počećemo da primenjujemo novu strategiju reformske saradnje. Ona obuhvata narednih sedam godina, što potvrđuje našu dugoročnu posvećenost reformskom procesu Srbije i putu ka EU“, zaključila je ambasadorka Švedske.

Source021

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

KFOR NAPAO SRBE NA KOSOVU I METOHIJI: Ima povređenih – haos u Zvečanu

Srbi u Zvečanu koji se nalaze su napadnuti, a ima povređenih. Naš reporter javlja da lete šok bombe na...

Još priča na sličnu temu