Peskov: Kremlj ne veruje u uveravanja Amerike o olakšavanju ruskog izvoza hrane

Obavezno pročitajte

MOSKVA – Kremlj nije spreman da veruje u uveravanja SAD o olakšavanju ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda i mineralnih đubriva, ukoliko se Rusija vrati sporazumu o žitu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao za RIA Novosti da Rusija nikako ne veruje u ta uveravanja SAD.

- Advertisement -

Američki državni sekretar Entoni Blinken zamerio je u četvrtak Rusiji što se povukla iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka.

Blinken je još jednom ponovio da se američke sankcije navodno ne odnose na izvoz ruske hrane i đubriva.

Tokom sprovođenja sporazuma, SAD su radile na rešavanju pitanja isporuke i osiguranja, uključujući pisanje pisama bankama kako bi osigurale transakcije, rekao je Blinken.

Blinken je rekao da će SAD nastaviti da čine sve što god je potrebno da obezbede da Rusija može slobodno da izvozi hranu ukoliko dođe do oživljavanja sporazuma o bezbednom izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, prenosi Tanjug.

Peskov je napomenuo da je povratak na sporazum o žitu moguć, ali pod uslovom ispunjavanja svih obaveza prema Rusiji.

Rusija je prošlog meseca napustila sporazum iz jula 2022, koji je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, a kojim je bio omogućen izvoz ukrajinskih žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka.

Sporazumom je takođe bio predviđen izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i mineralnih đubriva, a Rusija tvrdi da taj deo sporazuma nije ispoštovan, zbog čega se, kako je saopštila, i povukla iz tog dogovora.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ko stoji iza Banjske: „Srpski državni vrh je kriv, potvrda toga – što ćute“

Nekadašnji načelnik u Ministarstvu odbrane i član stranke "Srbija centar" Petar Bošković ocenjuje za N1, povodom prošlonedeljnih dešavanja u...

Još priča na sličnu temu