Pentagon nagađa šta je novi ratni plan Kremlja

Obavezno pročitajte

Pojačani ruski raketni napadi u Ukrajini delimično su osmišljeni i zato da bi se oslabila protivvazdušna odbrana Kijeva i da bi Rusija konačno ostvarila dominaciju nad ukrajinskim vazdušnim prostorom, rekao je visoki zvaničnik Pentagona. Rusija je proteklih dana raketirala gradove širom Ukrajine u sklopu jedne od najžešćih serija raketnih napada otkako je započeo sukob.

Ukrajinska strana kaže da su ruski udari onesposobili gotovo polovinu ukrajinskog energetskog sistema, što, s obzirom na dolazak zime, ukazuje na potencijalnu humanitarnu katastrofu.

- Advertisement -

Kolin Kal, glavni politički savetnik Pentagona, upozorava kako se Moskva istovremeno nada da će iscrpiti ukrajinsku protivvazdušnu odbranu koja je dosad sprečavala rusku vojsku u nastojanju da uspostavi dominaciju nad ukrajinskim nebom.

Zapadni vojni stručnjaci uveliko su očekivali da će ruska vojska pokušati odmah da uništi ukrajinske vazdušne snage i PVO jer je to ključan element moderne vojne strategije, koji omogućuje bolju podršku kopnenim snagama.

Ali ukrajinska vojska je ruskim avionima zapretila raketama zemlja-vazduh i ostalim sistemima protivvazdušne odbrane. Ruske snage još uvek ne vladaju ukrajinskim vazdušnim prostorom. Taj rani ruski vojni neuspeli cilj bio je ključni razlog ruskih problema u Ukrajini.

Kal je kazao kako „veruje da je Ruse najviše iznenadilo to u koliko je meri ukrajinska PVO bila snažna od samog početka sukoba“.

„Velikim delom to je uspeh samih Ukrajinaca ali i činjenice da su im Sjedinjene Države i ostale zemlje saveznice pružile veliku podršku u oružju i novcu“, istakao je.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu